Gyakran ismételt kérdések

10. Mit jelent az, hogy a töltőpontban beépített érintésvédelmi kapcsoló van?

Mit jelent az, hogy a töltőpontban beépített érintésvédelmi kapcsoló van?

 

A töltőpontok esetében előírás, hogy azokat olyan áramkörbe szabad csak bekötni, amely szabványos védőföldeléssel, túláram- és áramütés elleni védelemmel (áram-védőkapcsoló, vagy FI relé) rendelkezik.

Ezt el lehet helyezni az ingatlan elektromos elosztószekrényében, vagy magában a készülékben is. A magyar szabványok csak 2009 óta írják elő kötelezően áram-védőkapcsoló beépítését a lakóingatlanokba. Ezért a ViatorPower töltőpontokat úgy terveztük, hogy lehetőség van opcióként a készülékbe épített áram-védőkapcsolóval is rendelni azokat. Ilyenkor a készülék előlapjára egy (opcionálisan akár kulccsal is zárható) csapófedeles kezelőablak kerül, ami hozzáférést biztosít a kapcsolóhoz.

Mi az a FI relé? Áramütés ellen alkalmazzák, a pontos neve áram-védőkapcsoló. A berendezés megvéd az olyan esetekben mint pl. amikor az elektromos fűnyíró elvágja a vezetékét, vizes hajszárítóhoz vagy földzárlatos mosógéphez ér valaki, illetve ha valaki a konnektorba dug egy tűt (gyerek!). Nem véd meg akkor, ha egyszerre fogjuk meg a fázist és a nullát.

A FI relé úgy működik, hogy figyeli a fázis és a nulla vezetéken folyó áramerősséget és ha a kettő nem azonos – azaz valahová máshová is folyik az áram – akkor a FI relé azonnal lekapcsol. A relé olyan gyors és érzékeny, hogy jó esetben az áramütött nem is érez semmit.

A kismegszakítóra hasonlító kis berendezést közvetlenül a villanyóra után, a kismegszakítók elé kell beszerelni. Plusz áramot nem fogyaszt. A FI relé nem váltja ki a kismegszakítót (biztosítékot), azaz nem véd a túlterhelés ellen. A ViatorPower készülékekbe viszont olyan kombinált áram-védőkapcsolót építünk, amely egy szerkezetben tartalmazza a kismegszakítót és a FI relét.

 

<<  Vissza a kérdésekhez!                                               A következő kérdéshez >>