18. Lehet az elektromos autót az olcsóbb, vezérelt „éjszakai” áramról tölteni?

Lehet az elektromos autót az olcsóbb, vezérelt „éjszakai” áramról tölteni?

 

A köznyelvben “éjszakai” áramként ismert B tarifájú árammal nem. Lehet viszont a vezérelt A2 tarifájú elektromos energiával. A normál háztartási villamosenergia tarifa az ú.n. A1. Ennek törvényben rögzített ára nem változik a napszak függvényében. Viszont bárki kérhet A2 tarifájú mérőt (is) az ingatlanjába. Az A2 tarifa csúcsidőben valamivel drágább, mint az A1, kedvezményes időszakban (pl. éjszaka) azonban néhány forinttal olcsóbb. Ha tudja ütemezni a töltés időpontját úgy, hogy az lehetőleg kedvezményes időszakokra essen, akkor érdemes lehet ennek megfelelően szerződést kötni az elektromos szolgáltatóval.

Ezt a 76/2015. (XII. 29.) NFM rendelet (egyes energetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosítása) teszi lehetővé.

Az alaprendelet szerint az A1 árszabás jelenti a normál tarifát, ezt automatikusan használhatják töltésre az elektromos autók üzembentartói, illetve tulajdonosai.

Az A2 jelű tarifa az elektromos kocsik töltésére – fenti rendelet-módosítás szerint – szintén választható az A1 tarifa mellé.

A tulajdonosnak, illetve üzembentartónak évente kell igazolnia az áramszolgáltatónál azt, hogy elektromos járművet használ. Az A2 tarifa használatára külön szerződést kell kötni, amelyben szerepelnek ezen igazolás részletei is.

További részletekért lépjen kapcsolatba energiaszolgáltatójával.

 

<<  Vissza a kérdésekhez!                                       A következő kérdéshez >>