19. Mire figyeljek, amikor töltőpontot vásárolok?

Mire figyeljek, amikor töltőpontot vásárolok?

 

Mindenekelőtt a töltőpont műszaki paramétereit kell meghatározni. Ezek közül a legfontosabb a töltő teljesítménye (ezt célszerű a jármű fedélzeti töltőjéhez és az ingatlanban töltésre rendelkezésre álló elektromos teljesítményhez igazítani)  és a csatlakozás típusa (csatlakozós, vagy fix kábeles – Type1, vagy Type2 csatlakozóval).

Fontos azt is eldönteni, hogy szükség van-e beépített érintésvédelmi kapcsolóra, vagy ez a hálózatban már ki van építve. (Ha bizonytalan, akkor inkább kérje a plusz védelmet, abból baj nem lehet.)

Ha kültéren kell a töltőpontot elhelyezni, akkor ellenőrizni kell, hogy az erre alkalmas-e. Ezt az ú.n. IP védettség mutatja.

Kültéri elhelyezéshez az eszköznek javasolt legalább IP54 védettségűnek lennie. Azaz por behatolása ellen legalább korlátozottan és bármely irányból fröcskölő víz ellen védett legyen a készülék. Az IP védettséget az elektromos készülékeken fel kell tüntetni. (A ViatorPower töltőpontok mindegyike IP54 védettségű.)

Ha töltőt vásárol, akkor feltétlenül győződjön meg arról is, hogy azon fel van-e tüntetve az ú.n. CE jelzés. Ez jelzi a gyártó felelősségvállalását arra vonatkozóan, hogy a készülék mindenben megfelel az elektromos autók töltésére és az érintésvédelemre vonatkozó szabványoknak.

CE jelzés nélkül a készülék nem hozható kereskedelmi forgalomba. Kérésre a gyártó az írásos, ú.n. „Megfelelőségi nyilatkozat”-ot is köteles a vásárlónak megküldeni. (A ViatorPower töltőpontok mindegyike rendelkezik CE megfelelőségi nyilatkozattal.)

Dönteni kell a szükséges opcionális kiegészítőkről is – például a kulcsos kapcsolóval megelőzhető, hogy illetéktelenek használják a töltőnket, a fogyasztásmérő pedig hasznos információkat adhat. De az is lehet, hogy tartóoszlopra is szükség van, vagy – főleg kültéren – védőtetőre, ami a készüléket a madárürüléktől, portól, hótól, erős napsütéstől védi.

A ViatorPower készülékeket még egyedi színben is megrendelheti, de akár saját nevét, vagy rendszámát is el tudjuk helyezni az előlapon.

 

<<  Vissza a kérdésekhez!                                               A következő kérdéshez >>