20. Mire figyeljek, amikor töltőkábelt vásárolok?

Mire figyeljek, amikor töltőkábelt vásárolok?

 

Ha olyan töltőponthoz akar csatlakozni, amelyben nincs fixen beépített kábel, csak egy csatlakozó aljzat, akkor egy külön töltőkábelt kell használnia. Annak, aki elektromos autóval rendelkezik mindenképpen érdemes egy ilyen töltőkábelt beszereznie, mert a nyilvános töltőpontok többségéhez csak ezzel tudja autóját hozzákapcsolni.

A töltőpontok csatlakozója egész Európában szabványos, így ugyanazzal a kábellel bármely töltőponthoz kapcsolódhat belföldön és külföldön egyaránt. Így – függetlenül attól, hogy a jármű felöli oldalon Type 1, vagy Type 2 csatlakozó van-e, a töltő felöli oldalon mindig csak Type 2 csatlakozó lehet.

Ennek megfelelően kétféle töltőkábel létezik: az ú.n. Type2-Type1, vagy a Type2-Type2 típusú kábel.

Töltőkábel vásárlása előtt mindig ellenőrizni kell, hogy az adott autó-típushoz milyen csatlakozóval szerelt kábelt kell használni.

Soha ne használjon semmilyen átalakítót, toldót, hosszabbítót a töltőkábelhez! Ezt a vonatkozó szabvány is kifejezetten tiltja, mert életveszélyes lehet!

A töltőkábelen nagy áramerősség folyik át, amikor tölti a járművet. Ezért a kábelek fontos paramétere, hogy mekkora maximális töltőáramra vannak méretezve.

Ha a vezeték  keresztmetszete  nem elegendően  nagy  a  töltőáramhoz,  akkor  a  kábel  melegedni  fog,  extrém  esetben  elolvadhat  és kigyulladhat. Ezért nagyon fontos, hogy csak minőségi, megbízható forrásból származó töltőkábelt használjon.

A házilag barkácsolt töltőkábelek nagyon veszélyesek! (A ViatorPower töltőpontokhoz webáruházunkban az egyik legnagyobb nemzetközi gyártó, töltőkábeleit ajánljuk.)

A töltőkábelek csatlakozóiba egy ellenállás van beépítve, aminek értéke alapján a töltőkészülék és az autó azonosítani tudja, hogy milyen maximális töltőárammal terhelhető a kábel.

A készülék mindig csak akkora töltőáramot engedélyez, amire a töltőkábel méretezve van. Ezért a töltőkábel is befolyásolhatja, hogy milyen teljesítménnyel – és így milyen gyorsan – tudja feltölteni autóját.

Ezért célszerű nagyobb kapacitású (pl. 32 amperes) töltőkábelt vásárolni. Ezek a kisebb (16 amperes) kapacitású töltőkábeleknél valamivel ugyan többe kerülnek, de már rövidtávon is megtérül ez a minimális többlet befektetés a gyorsabb töltés lehetőségében és a nagyobb biztonságban.

A töltés befejeztével a töltőkábeleket a töltőaljzatból mindig ki kell húzni! A töltőkábelt esőben, hóban is használhatja, de ügyeljen arra, hogy a csatlakozó vízbe, sárba ne kerüljön, a csatlakozót nedvesen soha ne tisztítsa!

Fontos! 

A töltőkábelek és csatlakozók karbantartás nem igényelnek. Arra azonban figyelni kell, hogy a csatlakozót minden szennyeződéstől óvni kell.

Ha a kábel szigetelése megsérül, vagy a csatlakozó műanyag háza megreped, eltörik, akkor semmilyen körülmények között ne használja!

A sérült kábelt és/vagy csatlakozót ki kell cserélni – tilos azt ragasztgatni, toldozgatni, mert ez életveszélyes lehet!

 

<<  Vissza a kérdésekhez!                                                A következő kérdéshez >>