termékeink elektromos autókhoz

3. Miért van szükség a töltőpontokra?

Miért van szükség a töltőpontokra?

 

A töltéshez használt töltőpontok tulajdonképpen egyfajta „intelligens kábel”-nek nevezhetők. Angol elnevezésük EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment – azaz Elektromos Járműveket Kiszolgáló Berendezés.

A töltőpontok elsődleges feladata, hogy garantálják a töltés biztonságát. Mivel töltéskor életveszélyesen nagy áramok folynak a hálózatból az autó akkumulátoraiba, ez a legfontosabb szempont.

A töltőpontok vezérlői (amelyek maguk is kis mikroszámítógépek) egy meghatározott protokoll szerint, egy külön vezetéken, az ú.n. „Control Pilot” jel segítségével kommunikálnak a jármű fedélzeti töltőjével. „Megbeszélik”, hogy mekkora energia fogadására képes az autó és az elektromos hálózat mekkora töltőáramot tud biztosítani a töltéshez.

Ellenőrzik, hogy a töltőkábel mekkora áramot tud biztonságosan vezetni, hogy a védőföldelés csatlakoztatva van-e a járműhöz és még több további, a biztonság szempontjából fontos paramétert. Csak akkor engedélyezik a töltést (és az autó töltője is csak akkor fogadja azt), ha mindent rendben találnak.

A töltőkábel vezetékeire a töltőpont csak azután kapcsol áramot, ha az biztonságosan csatlakoztatva van mind a töltőponthoz, mind a járműhöz és az adatkommunikáció a készülék és a jármű között sikeres.

 

<<  Vissza a kérdésekhez!                                                        A következő kérdéshez >>