Gyakran ismételt kérdések

4. Milyen töltőpontok léteznek és mi a különbség közöttük?

Milyen töltőpontok léteznek és mi a különbség közöttük?

 

Az elektromos járművek töltésére vonatkozó szabvány az intelligens (a járművel adatkommunikációt folytató) töltőket három csoportba sorolja: ú.n. Mode 2, Mode 3 és Mode 4 töltőknek nevezi. (A Mode 1 töltők nem kommunikálnak a járművel, ezeket elektromos autóknál ma már gyakorlatilag nem használják.)

A Mode 2 töltőpontok nincsenek fixen bekötve az elektromos hálózatba, hanem egy csatlakozón keresztül kapcsolják azokat a hálózathoz. Ennek legjobb példái az elektromos járművekhez gyári tartozékként adott töltőkészülékek.

Ezek egyik végén egy villásdugó van, amit a konnektorba kell dugni. A kábelre van építve egy kis doboz is, ami a vezérlő elektronikát rejti. Ezen LED-ek, vagy egy kis kijelző mutatja a töltési folyamat pillanatnyi állapotát.

A kábel másik végén egy nagyméretű, speciális csatlakozó van, amivel a töltőt a jármű töltőbemenetére lehet kapcsolni.

Az autók gyári tartozék töltője általában nem több, mint 10A töltőáramot biztosít a járműnek. Azaz a töltési teljesítmény max. 2,3kW. Egy ilyen töltő például egy 30kWh-ás akkumulátor teleppel szerelt autót csak nagyon lassan, legalább 14-15 óra alatt tölt föl.

Léteznek ugyan olyan megoldások, amelyek nagyáramú, ipari csatlakozókat (ú.n. CEE csatlakozót) használnak, ezek azonban csak nagyon kevés helyen állnak rendelkezésre, így a töltőt ezekkel korlátozottan lehet csak használni.

A Mode 3 töltőpontok mindig fixen bekötve csatlakoznak az elektromos hálózathoz (ezért csak szakképzett villanyszerelő szerelheti fel őket). Tilos azokat – akár ipari – konnektorokon keresztül használni.

A Mode 3 töltőket hívják a köznyelvben „fali” töltőknek, vagy „gyors” töltőknek is. A köztéri, nyilvános töltőállomások többsége is Mode 3 „gyorstöltő”. Ilyen fali gyorstöltőt bárki felszerelhet a garázsába, vagy elhelyezhető a munkahelyi parkolóban is. A ViatorPower töltőpontok is Mode 3 töltők.

A Mode 3 töltőpontok lehetnek fix kábeles (amikor a töltőkábel egyik vége nem oldható módon be van kötve a töltőpontba), vagy csatlakozós (a töltőkábel mind a töltőponthoz, mind a járműhöz egy csatlakozón keresztül kacsolódik) kivitelűek.

A Mode 3 töltők képesek 3,7kW…22kW, de akár még ennél nagyobb teljesítménnyel is tölteni az elektromos járműveket. Lehetnek 1 fázisú (230V), vagy 3 fázisú (3x230V) berendezések.

Egy ilyen töltő a fenti példában szereplő 30kWh-ás akkumulátorral rendelkező autót legfeljebb 9-10 óra alatt, de – megfelelően nagy teljesítmény esetén – akár 2-3 óra alatt is feltölti (lásd még: Milyen gyorsan lehet az elektromos autókat feltölteni?)

A Mode 4 töltőpontok az elektromos autók teljesen lemerült akkumulátorát 30…40 perc alatt akár 80%-ra is fel tudják tölteni. (Az akkumulátorok sajátosságai miatt a 100%-kos töltöttségi szint elérése közel ugyanennyi időt vesz igénybe.)

Ezek a töltéshez nagyfeszültségű (450…1000V) egyenáramot használnak, akár 150…400 Amper áramerősséggel. Ez a töltés nem a jármű fedélzeti töltőjén keresztül történik, hanem egy attól funkcionálisan különböző töltésszabályozón keresztül.

Az egyenáramú töltők nagy beruházás-igényű, drága berendezések. Általában csak olyan helyeken telepítik, ahol valóban nagyon gyors töltésre van szükség (pl. autópályák mentén).

Az egyenáramú DC töltéshez a járművek is külön csatlakozóval rendelkeznek, vagy olyan kombinált csatlakozóval, amelyekben az egyenáramú töltéshez külön nagyáramú érintkezők vannak kialakítva.

Következő: Milyen gyorsan lehet az elektromos autókat feltölteni? >>

<<  Vissza a kérdésekhez!