Gyakran ismételt kérdések

6. Az autóhoz adnak gyári töltőt. Akkor miért kellene még egy töltőpontot vásárolnom?

Az autóhoz adnak gyári töltőt. Akkor miért kellene még egy töltőpontot vásárolnom?

 

Nem kell. Az autó gyári töltője is feltölti autóját. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt?

Az autók gyári tartozék töltője általában nem több, mint 10A töltőáramot biztosít a járműnek. (A gyártók általában biztonsági okokból limitálják 10 Amperben a töltőáramot.) Azaz a töltési teljesítmény max. 2,3kW (a gyakorlatban ennél kevesebb, mert bizonyos veszteségekkel is számolni kell).

Egy ilyen töltő például egy 30kWh-ás akkumulátor teleppel szerelt autót legalább 14-15 óra alatt tölt csak föl. Pedig lehet, hogy az autó fedélzeti töltője jóval több – pl. 3kW, vagy akár 6kW – töltési energiát is képes lenne kezelni.

Így, ha például ezt az autót egy 16A-es (3,7kW) töltővel töltenénk, akkor akár 9-10 óra alatt teljesen fel tudnánk tölteni. Ez 38%-kal kevesebb idő és tényleg egy éjszaka alatt – amíg alszunk – teljesen feltöltődhet a kocsi. Ha kihasználjuk a 6kW-os fedélzeti töltő lehetőségét, akkor pedig akár 5-6 óra alatt is elvégezhető a töltés.

Ehhez viszont olyan töltőpontra is szükség van, ami képes ilyen teljesítménnyel tölteni az autót.

Ha Ön elégedett azzal, hogy a gyári töltő lassabban tölti fel járművét, akkor ne vegyen nagyobb teljesítményű töltőpontot. A gyorsabb töltés lehetősége azonban jelentősen megnövelheti az elektromos autó használati értékét.

Ha az autó gyári töltőjét használja, akkor is fordítson figyelmet a biztonságra! A gyári töltőt elvileg bármilyen 230V-os háztartási konnektorról használhatja. Elvileg. A gyakorlatban ki nem látott még elszenesedett konnektort és összeolvadt vezetékeket?

A háztartási konnektorokat ugyanis nem olyan folyamatos, nagy terhelésre tervezték, amit egy autó Mode 2 töltője jelent. Ezért ezekhez a töltőkhöz is célszerű kiépíteni olyan, érintésvédelmi kapcsolóval (FI relé) ellátott, tartós, ipari kivitelű konnektort a garázsban, amely elviseli a folyamatos, nagyteljesítményű igénybevételt.

Ilyen például a ViatorPower eSTART töltőpont, amit ráadásul később bármikor átalakíthat nagyteljesítményű Mode 3 fali töltővé az általunk kínált upgrade csomaggal.

<<  Vissza a kérdésekhez!                                    A következő kérdéshez >>