9. Mi a különbség a fix kábeles és a csatlakozós kivitelű töltőpontok között?

Mi a különbség a fix kábeles és a csatlakozós kivitelű töltőpontok között?

 

A fix kábeles töltőpontokba a töltőkábel egyik vége fixen be van kötve. A kábel másik végre pedig az autójának megfelelő típusú csatlakozó van szerelve. A töltőkábelek speciális csatlakozókkal kapcsolódnak a járművek töltőbemeneteire.

Az elektromos autókba jelenleg kétféle csatlakozót építenek be, az ú.n. Type 1, vagy Type 2 csatlakozót. Mindig az elektromos jármű gyártójának döntése, hogy melyik szabvány szerinti AC töltőcsatlakozót használja.

A fix kábeles készülék nagy előnye, hogy gyorsan, kényelmesen lehet az autóhoz csatlakozni, nem kell a töltőt, a kábelt kivenni/elpakolni (öltönyben és kosztümben nem igazán kellemes foglalatosság). Ha otthonában szerel fel töltőpontot, akkor mindenképpen ezt a megoldást ajánljuk.

Ha a töltőkészüléken csatlakozó aljzat van, akkor ahhoz olyan kábelt kell használni, amelynek mindkét végén van csatlakozó. Az európai töltőpontokba azonban mindig szabványos Type 2 csatlakozó aljzatot építenek.

Így – függetlenül attól, hogy a jármű felöli oldalon Type 1, vagy Type 2 csatlakozó van-e, a töltő felöli oldalon mindig csak Type 2 csatlakozó lehet. Ennek megfelelően kétféle töltőkábel létezik: az ú.n. Type2-Type1, vagy a Type2-Type2 típusú kábel.

A töltő- és jármű felőli oldalt még a Type2- Type2 típusú kábelek esetében sem lehet felcserélni. A töltőpont felőli oldalon ugyanis mindig „apa”, a jármű felőli oldalon pedig „anya” típusú csatlakozó van.

Az ilyen töltőpontok nagy előnye, hogy bármilyen járműhöz használhatók, csak a megfelelő töltőkábelt kell használni. Kiváló megoldás például minden olyan helyen, ahol a töltőt többen használják más-más típusú autókhoz (pl. munkahelyi parkolókba).

A töltőkábellel pedig bárhol lehet a kocsit tölteni, mivel a töltőpont felőli csatlakozás egész Európában szabványos, minden nyilvános töltőponthoz használható.

(Az egyenáramú „villám”töltéshez a járművekbe speciális csatlakozókat építenek be a gyártók. Ez lehet egy külön, ú.n. CHAdeMO csatlakozó aljzat az autóban, vagy kombinált, úgy nevezett CCS csatlakozó.)

 

<<  Vissza a kérdésekhez!                                    A következő kérdéshez >>