Barion Pixel
eCABLE Advanced fali töltőpont

ViatorPower

eCABLE Advanced fali töltőpont

Fix Type2 kábeles kivitelű, univerzális hálózati töltő elektromos járművekhez

 • CAB-32-1-5T2-AD
 • CAB-16-3-5T2-AD
 • CAB-32-3-5T2-AD

ÜZEMBE HELYEZÉSI és HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Figyelmesen olvassa végig ezt az útmutatót az eCABLE Advanced fali töltőpont üzembe helyezése és első használata előtt!

Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket!

Az eCABLE töltőpont a tisztán elektromos és plug-in-hybrid autók akkumulátorainak az elektromos hálózatról történő töltésére szolgáló berendezés (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment). A készülék egy szabványos egy fixen beépített, szabványos töltőkábellel csatlakoztatható az elektromos járműhöz. A beépített töltőkábel – az autó bemeneti csatlakozója típusától függően – lehet ú.n. Type1, vagy Type2 típusú. Az eCABLE Advanced töltőpont univerzálisan használható bármely, az európai szabványoknak megfelelő autótípushoz. Ideális megoldás nemcsak otthoni használatra, munkahelyi parkolókba, garázsokba is.

A fali töltőpont felszerelése:

A termék függőleges (fal)felületre szerelhető fel, (vagy opcionálisan tartóoszloppal egybeépítve, rendelhető) célszerűen oda, ahol az elektromos járművel parkolni szoktak – garázsban, beállóban, parkolóhelyen – bel- és kültéren egyaránt. A készülék egyszerűen, gyorsan üzembe helyezhető. Javasoljuk, hogy a készülék felszerelését, üzembe helyezését bízza szakképzett villanyszerelőre, aki a felszerelés helyén az elektromos hálózat biztonsági ellenőrzését is el tudja végezni.

Bízunk benne, hogy a készülék hosszú távon hozzásegíti Önt ahhoz, hogy élvezze az elektromos autózás örömét és mindig elegendő energia álljon rendelkezésére ahhoz, hogy biztonságosan elérje úticélját. További hasznos információkat talál az elektromos járművek töltésével és készülékével kapcsolatban a www.viatorpower.com oldalon. Ha a készülék használatával, működésével kapcsolatban mégis kérdése merülne fel, akkor forduljon a gyártó ügyfélszolgálatához az info @ viatorpower.com e-mail címen, ahol készségesen válaszolnak kérdéseire.

Garancia a minőségre: 2 év jótállás

A töltőt úgy terveztük és gyártottuk, hogy hosszú időn keresztül meghibásodás nélkül szolgálja Önt. Ha a vásárlástól számított két éven belül mégis meghibásodna, és a hiba egyértelműen összefüggésbe hozható a hibás tervezéssel / gyártással / anyaghibával, akkor azt a gyártó saját költségére megjavítja, vagy kicseréli.
A jótállás igénybevételéhez a jótállási jegyre és/vagy a számla/blokk másolatára van szükség. A részletekért olvassa el a jótállási jegyen lévő tájékoztatót, vagy lépjen kapcsolatba a gyártóval, vagy a forgalmazóval.

Gyártó és forgalmazó:  ENCASE Kft.      Telefon: 06 30-394-5456.     e-mail: info @ viatorpower.com     www.viatorpower.com

Biztonsági előírások

1.1. Figyelmeztetések

Figyeljen a jelen útmutatóban szereplő figyelmeztetésekre és a vonatkozó szabványokra, jogi szabályozásokra! A műszaki és jogi előírások az üzembe helyezés helyétől függően eltérhetnek. Az üzembe helyezést végző személy felelőssége a biztonsági előírások, szabványok, szakmai protokollok és a vonatkozó jogi előírások betartása. Javasoljuk, hogy az üzembe helyezést bízza szakképzett villanyszerelőre!

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLY!

Az áram alatt lévő készülékek alkatrészeinek érintése baleset- és életveszélyes és komoly anyagi károkat is okozhat! Szerelés előtt mindig áramtalanítani kell a készüléket és a hálózatot és a használat során fokozottan figyelni kell az érintésvédelmi és balesetvédelmi előírások betartására! A készülék burkolatának felnyitásával járó szerelést, javítást kizárólag szakképzett villanyszerelő végezhet!

A fali töltőpontot kisgyermekek által nem elérhető módon kell elhelyezni!
Tűz- és robbanásveszélyes gázok jelenléte esetén a készüléket tilos telepíteni és használni! A készüléket csak rendeltetésének megfelelően és a használati útmutatóban leírt módon szabad használni! A készüléknek nem a rendeltetése szerinti használata esetén a gyártó és forgalmazó mindennemű felelőssége és kötelezettsége megszűnik.

1.2. Biztosítékok és kábelek

A töltőpont szerelése/üzembe elhelyezése során mindig az előírások szerinti kapcsolóeszközöket és a specifikációknak, illetve a névleges feszültségnek és áramnak megfelelő biztosítékokat, kábeleket és eszközöket kell alkalmazni!

1.3. Javítások

Az Advanced fali töltőpont készüléken a felhasználó nem végezhet javításokat! A készülék burkolatának a felhasználó által történő felnyitása, eltávolítása életveszélyes és tilos! A készülék bármilyen módon történő átalakítása tilos! A készüléknek bármilyen átalakítása esetén a gyártó és a forgalmazó mindennemű felelőssége és kötelezettsége megszűnik.

1.4. Hulladékkezelés

A készüléket életciklusa lejárta után és – vagy a nem javítható készüléket veszélyes hulladékként kell kezelni és az elektronikai eszközök számára kijelölt szelektív hulladékgyűjtő ponton kell elhelyezni!

eCABLE Advanced fali töltőpont általános leírása

A fali töltőpont a tisztán elektromos és plug-in-hybrid autók akkumulátorainak az elektromos hálózatról történő töltésére szolgál (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment).

A készülékbe egy kb.4,5 m hosszú töltőkábel van fixen beépítve, amelynek másik végén egy Type1 (female), vagy egy Type2 (female) csatlakozó dugó található – az adott elektromos jármű töltő-csatlakozójának megfelelően. A készülék megvásárlásakor meg kell határozni, hogy milyen típusú. (Jelenleg Európában már szinte kivétel nélkül olyan autókat hoznak forgalomba, amelyek az európai szabványnak megfelelő Type2 töltőcsatlakozással rendelkeznek.)

Az elektromos járművek gyári tartozékai általában 230 V-os, konnektoros töltők. Ezek a járművet többnyire csak nagyon hosszú idő alatt töltik fel és a teljesítményük korlátozott (általában nem több, mint 2…2,5 kW – 10…12 A töltőáram). A ViatorPower eCABLE Advanced készülék lényegesen nagyobb teljesítményű, ezért használatával az autót sokkal gyorsabban, akár nagyságrendekkel rövidebb idő alatt lehet teljesen feltölteni.

A készülék többféle változatban kapható, amelyek eltérő teljesítmény leadására képesek és / vagy más típusú csatlakozóval vannak szerelve.

eCABLE Advanced fali töltőpont

2.1 Műszaki adatok

2.2 Az elektromos járműhöz optimális töltőpont kiválasztása
 • Névleges feszültség: 230 V AC (1 fázis), vagy 400 V AC (3 fázis)*, 50 Hz
 • Maximális töltőáram: 1 x 32 A, vagy 3 x 16 A vagy 3 x 32 A*
 • Töltő teljesítmény: 7,4 kW, vagy 11 kW, vagy 22 kW*
 • Túláram- és áramütés elleni védelem: Nincs beépítve, a felszerelés helyén kell kiépíteni
 • Töltőkábel: Fixen beépített, kb.4,5 m hosszú
 • Kijelző: 3 színű LED
 • Készülékház: ABS
 • IP védettség: IP 54
 • Működési hőmérséklet: – 20 … + 50 ºC
 • Befoglaló méretek: kb. 170 x 260 x 120 mm
 • Tömeg kb. 8 kg  * Cikkszámtól függően

Az, hogy az elektromos autóhoz milyen teljesítményű töltőt célszerű használni, két tényezőtől függ:

 1. Az autó milyen maximális teljesítménnyel (maximális töltőárammal) tölthető – ezt a jármű gyártója által beépített fedélzeti töltőjének teljesítménye határozza meg.
 2. A készülék telepítésének helyén az elektromos hálózat milyen maximális árammal terhelhető, azaz mekkora szabad teljesítmény áll rendelkezésre, amit a jármű töltésére szabadon fel lehet használni.

Az elektromos járművek töltésének folyamata során a töltőpont és a jármű fedélzeti töltője között adatcsere folyik. Ennek során a töltőpont közli a fedélzeti töltővel, hogy milyen maximális töltőáram leadására képes. Célszerű, ha ez a teljesítmény megegyezik azzal a teljesítménnyel, amit az autó fedélzeti töltője képes fogadni és kezelni. Például nem lehet egy olyan autót 11 kW-tal tölteni, amelynek fedélzeti töltője csak max. 7,2 kW töltési teljesítményt tud kezelni. Egyes járműveket lehet tölteni három fázisú töltővel és másokat csak egy fázisú árammal. Ez mindig jármű-specifikus, a jármű gyártójának döntése. (Egyes gyártók egyes elektromos járműveihez opcionálisan nagyobb teljesítményű, és / vagy 1 fázisú helyett 3 fázisú fedélzeti töltő is rendelhető. Ez általában feláras extra, amelyet a jármű megrendelésekor kell megrendelni, utólag már nem beépíthető.)

Figyelem!

Optimális esetben a töltőpont és a jármű fedélzeti töltőjének teljesítménye megegyezik, vagy közel azonos. Ha a hálózati töltőpont teljesítménye mégis eltér az autó fedélzeti töltőjének teljesítményétől, az sem baj, de a töltés mindig a kettő közül a kisebb teljesítménnyel fog történni.

A kisebb teljesítménnyel történő töltés pedig azt jelenti, hogy az akkumulátorok lassabban fognak töltődni, a teljes feltöltés több időt igényel. Tehát a maximális töltőáram (maximális teljesítmény) csak azt jelöli, hogy a töltőkészülék milyen maximális teljesítmény leadására képes. Azonban az, hogy ezt a maximális töltési teljesítményt teljesen ki tudja-e használni, az a jármű fedélzeti töltőberendezésétől függ.

Elektromos hálózat

Ugyanígy fontos figyelembe venni, hogy egy ingatlan elektromos hálózata összetett rendszer. A vezetékek, az elektromos közmű-bekötés a háztartás általános igényeire méretezettek és nem biztos, hogy van a rendszerben elegendő tartalék ahhoz, hogy egy olyan nagy teljesítményű fogyasztót, mint az elektromos jármű töltése, bővítés nélkül be lehet a hálózatba kötni. Előfordulhat, hogy töltés közben nem lehet használni egyes elektromos fogyasztókat, mert túlterhelés léphet fel a hálózatban. A rosszul méretezett vezetékek melegedhetnek, extrém esetben ki is gyulladhatnak súlyos anyagi kárt és életveszélyt okozva. Ezért a töltőpont üzembe helyezése előtt feltétlenül nézesse át szakemberrel az ingatlan elektromos rendszerét. Az is előfordulhat, hogy az áramszolgáltatónál kérni kell az ingatlan elektromos teljesítményének bővítését.

A fali töltőpontok optimális használatához az ingatlan elektromos hálózatában – cikkszámtól függően – 7,4 kW (1 x 32 A), 11 kW (3 x 16 A), vagy 22 kW (3 x 32 A) szabad elektromos teljesítménynek kell a töltéshez rendelkezésre állnia.

A fali töltőpont bemutatása

eCABLE Advanced fali töltőpont

3.1 Az elektromos autó töltőpont felépítése

1 – Töltőkészülék (Az előlapon a háromszínű LED jelzéseinek magyarázata látható.)

2 – Háromszínű LED kijelző

3 – RFID olvasó felülete (opcionális)

4 – RFID kártyák (opcionális)

5 – Hálózati csatlakozó kábel (kb. 1,5 m hosszú)

6 – Hálózati csatlakozó dugó (CEE szabványú, a töltőpont max. teljesítményének megfelelő típus – lásd a további táblázatot.)

7 – Beépített töltőkábel – kb. 4,5 m hosszú

8 – A töltőkábelre szerelt töltőcsatlakozó. (Az autó típusához / töltőcsatlakozásához illeszkedő Type2 csatlakozó.)

3.2 Az elektromos autó töltőpont működése

Az elektromos autó töltőpont funkcionális vázlatát a következő ábra mutatja:

eCABLE Advanced fali töltőpont

Az EPC (töltésvezérlő berendezés) a CP (Control Pilot) vezetéken keresztül folytat adatkom-munikációt az autó fedélzeti töltőjével. Ha valamennyi, a szabványban előírt feltétel teljesül, akkor egy kontaktoron keresztül a jármű töltőbemenetére kapcsolja az elektromos hálózati feszültséget. Amikor a jármű akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor pedig lekapcsolja azt. Ha az EPC bármilyen biztonsági, érintésvédelmi elégtelenséget, vagy működési rendellenességet észlel, akkor is azonnal automatikusan lekapcsolja a jármű töltőbemenetéről a hálózati feszültséget.

A ViatorPower töltőpontok ezen típusaiba az áramütés- és túláram-védelem nincs beépítve, ezért a készülék kizárólag olyan hálózatba (olyan áramkörbe) csatlakoztatható, amely a vonatkozó szabványnak megfelelő érintésvédelmi és túláramvédelmi kapcsolókkal védett.

Ha ez az üzembe helyezés helyén nincs felszerelve, akkor ki kell alakítani.

Figyelem! A készülék kizárólag olyan hálózatban használható, amely szabványosan kialakított védőföld vezetékkel (PE) rendelkezik! Ha a földelés nem megfelelő, akkor a készülék működésében hibák léphetnek fel.

Ellenőrizze, hogy a hálózat megfelelő földeléssel illetve külön N (neutral) és PE (védőföld) vezetékekkel rendelkezik!

Az Advanced fali töltőpont üzembe helyezése

FIGYELMEZTETÉS! Elektromos hálózati szerelést és a készülék burkolatának felnyitásával járó szerelési munkákat kizárólag szakképzett villanyszerelő végezhet!

A készülék üzembe helyezését és az elektromos hálózati csatlakozás kialakítását bízza szakképzett villanyszerelőre!

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLY!

Az áram alatt lévő készülékek érintése baleset- és életveszélyes és komoly anyagi károkat is okozhat.

Szerelés, üzembe helyezés előtt mindig áramtalanítani kell a készüléket és a hálózatot és fokozottan figyelni az érintésvédelmi és balesetvédelmi előírások betartására!

4.1. Védőföldelés (PE) ellenőrzése

Figyelem! A készülék kizárólag olyan hálózatban használható, amely szabványos védőföldeléssel (PE) rendelkezik! Ha a földelés és/vagy a védőföldelő hálózat kialakítása nem megfelelő, akkor a készülék működésében hibák léphetnek fel.

Ellenőriztesse szakemberrel, hogy a hálózat megfelelő földeléssel és külön N (neutral) és PE (védőföld) vezetékkel rendelkezik!

4.2. A töltőpont helyének kiválasztása és a készülék felszerelése

A fali tültő felszerelésének helyét körültekintően válassza ki! Olyan helyre szerelje a töltőpontot, ahol elektromos járművével parkolni szokott (garázs, beálló, parkolóhely, stb.) és a rendelkezésre álló töltőkábellel a jármű töltőcsatlakozója kényelmesen elérhető.

A töltőkábelhez bármilyen kialakítású hosszabbítót használni, vagy bármiféle átalakítón keresztül a járműhöz csatlakoztatni életveszélyes és tilos!

A töltőpontot olyan helyre szerelje fel, ahol kisgyermekek nem férhetnek hozzá és háziállatok nem károsíthatják. Általában az aljzat szintjétől min. 90 cm, max. 150 cm magasságban célszerű felszerelni, hogy mozgásukban korlátozott személyek számára is hozzáférhető legyen minden funkciója. A töltőpontot a mellékelt 4 db csavar és tipli segítségével tudja a készülékház hátlapján lévő felfogató füleknél a függőleges falfelületre felszerelni. A furatok helyének pontos bejelöléséhez használja a mellékelt fúrósablont, amelyről át tudja jelölni a furatok pontos helyét.

4.3. A fali töltőpont csatlakoztatása az elektromos hálózathoz
4.3.1. Töltőpont csatlakoztatása a hálózathoz CEE ipari csatlakozóaljzaton

A készülék egy kb. 1,5 m hosszú hálózati csatlakozó kábellel és annak végén a töltőpont maximális teljesítményéhez igazodó, CEE szabvány szerinti ipari csatlakozó van szerelve. A töltőpontot csak ennek megfelelő teljesítményű és a vonatkozó szabvány előírásai szerinti védelemmel ellátott csatlakozó aljzatba szabad csatlakoztatni! Ellenőrizze, hogy a csatlakozó, annak kábelezése, valamint az áram-védőkapcsoló (FI relé) és túláram-védelmi kapcsoló (kismegszakító) a csatlakoztatni kívánt töltőpont teljesítményéhez vannak-e méretezve! (Ha a legkisebb mértékben is bizonytalan, akkor kérje villanyszerelő szakember segítségét!)

Az alábbi táblázat összefoglalja a vonatkozó szabványok és szakmai protokollok azon előírásait, amelyek alapján eldönthető, hogy az adott cikkszámú töltőponthoz milyen csatlakozás a megfelelő.

eCABLE Advanced fali töltőpont

Ha a megfelelő hálózati csatlakozás rendelkezésre áll, akkor a töltőpontot csatlakoztassa az ingatlan elektromos hálózatához. Miután áram alá helyezte, a töltőpont néhány másodperc alatt elvégzi az inicializálást és használatra kész (stand by) üzemmódba kerül.

4.3.2. Elektromos hálózati csatlakozás kiépítése töltőponthoz

Ha az előző pontban leírt olyan ipari csatlakozó nem áll rendelkezésre az üzembe helyezés helyén, amelyen keresztül a töltőpontot az elektromos hálózathoz csatlakoztatni lehet, akkor azt ki kell építeni.

A töltőpontnak egy külön, az elektromos jármű töltésére szolgáló áramkört kell kiépíteni, amelyhez más fogyasztó nem csatlakozik.

A kábelezést az ingatlan elosztó szekrényétől kell a telepítés helyére kiépíteni. Ez lehet falban/védőcsőben vezetett, vagy falon kívül, kettős szigetelésű kábellel kiépített kábelezés. Utóbbi esetben a kábelt védőcsőben, vagy kábelcsatornában vezesse. Ha a kábelt földbe helyezve kell kiépíteni, akkor kizárólag megfelelő földkábel használható. Megjegyzések: A vezetékek színe a szabványos színkód szerinti legyen. Ha a kábelezés/vezetékezés hossza meghaladja az 20 métert, akkor ezt a kábel-keresztmetszet kiválasztásánál figyelembe kell venni.

Az elektromos járművek töltésére szolgáló készülékek érintésvédelmi követelményeit és az alkalmazandó védelmi megoldásokat az MSZ HD 60364-7-722:2016 sz. szabvány előírásai határozzák meg.

Ennek alapján a készüléket a következő ábrákon látható módokon kell az elektromos hálózatba kapcsolni:

eCABLE Advanced fali töltőpont
eCABLE Advanced fali töltőpont
Az elektromos szereléssel és a védelem kialakításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

• A töltőpontok névleges áramának megfelelően kell méretezni a kábelezést és a kapcsolóeszközöket;

• Olyan kapcsolóeszközöket kell használni, amelyek teljesen leválasztják a készüléket a hálózatról (az N vezetéket is bontják): kétpólusú (1 fázisú áramkörben), illetve négypólusú (3 fázisú áramkörben) kapcsolókat.

• Ha több töltőpont kerül felszerelésre, akkor azok mindegyikére autonóm módon ki kell építeni a védelmet (külön áram-védőkapcsoló és kismegszakító minden készülékhez);

• Az előírt áram-védőkapcsoló az áramütés elleni védelmet, míg a kismegszakítók a túláram- és rövidzár-védelmet biztosítják.

• A szabványban előírt áram-védőkapcsolókat kell használni: 1 fázisú töltőhöz 30mA hibaáramú, legalább „A” típusú, 3 fázisú töltőhöz 30mA hibaáramú, „B” típusú áram-védőkapcsolót (FI relét).

• A kapcsolók elhelyezhetők az ingatlan elektromos elosztó szekrényében, illetve külön dobozban, a készülék közelében is.

• Ha a felhasználó szeretne olyan fogyasztásmérőt (almérőt) elhelyezni a töltőkészülékhez, amely a jármű(vek)be töltött elektromos energia mennyiségét méri, akkor azt a fenti ábrák szerinti módon kell bekötni.

e-START

Ha a töltőponthoz szabványos ipari csatlakozót szeretne kiépíteni, akkor használja a ViatorPower eSTART professzionális elektromos hálózati csatlakozókat. Ezek a készülékek tartalmaznak minden, a szabvány által előírt biztonsági és védelmi megoldást, azokat csak a kiépített kábelhez kell kötni.

A ViatorPower eSTART készülékek megrendelhetők a forgalmazóknál és a viatorpower.com webáruházban

4.3.3. A töltőpont fix bekötése az elektromos hálózatba

Az eCABLE Advanced fali töltőpont az elektromos hálózatba fixen is beköthető. Ebben az esetben a telepítés helyére egy, a 4.3.2. pontban leírt áramkört kell kiépíteni az elektromos autók töltéséhez. A töltőáramkört a fentebb leírt érintésvédelmi és túláramvédelmi kapcsolóeszközökkel kell ellátni. Ehhez használhatja a ViatorPower professzionális installációs készleteket, amelyek a töltőpont hálózati bekötéséhez minden szükséges eszközt tartalmaznak a kábelezésen kívül.

ViatorPower egy- és három fázisú installációs készletek

A ViatorPower installációs készletek megrendelhetők a forgalmazóknál és a viatorpower.com webáruházban

Fix bekötés esetén a töltőpont elektromos hálózati kábelének végéről szerelje le az ipari csatlakozót és a kábelt fázishelyesen kösse be a töltéshez kialakított áramkörbe. Az elektromos hálózatot a töltőpontba közvetlenül is be lehet kötni. Ehhez le kell venni a készülék előlapját, ekkor hozzáférhetővé válnak a bekötési pontok. Az elektromos bekötést az alábbi ábra szerint végezze el. (A készülék bemeneti sorkapcsai max. 10 mm2 érátmérőjű vezeték fogadására alkalmasak.) A bekötés után a készülék előlapját gondosan zárja vissza.

Megjegyzés: Ha háromfázisú készüléket egyfázisú hálózatban kíván használni, akkor a fázist mindig az L1 kapocsra kösse, a sorkapocs L2 és L3 kapcsait pedig hagyja üresen!

Megjegyzés: Ha a tápkábelt a készülékbe rejtetten, hátulról kívánja bevezetni, akkor a készülékházat hátulról a furatsablon szerint fúrja meg.

Ebben az esetben az alsó kivezetésű tápkábel nyílásából a tömítő szelencét szerelje ki és egy Ø25mm-es zárócsavarral vízmentesen zárja le!

FIGYELMEZTETÉS!

A töltőpontok elektromos áramköreinek szerelését és a töltőpontok fix elektromos hálózati bekötését kizárólag szakképzett villanyszerelő végezheti!

Az eCABLE Advanced fali töltőpont felszerelése és elektromos bekötése után helyezze azt áram alá. A kb.10 másodperces inicializációs folyamat után a töltőpont használatra kész. (Az inicializáció alatt a LED kijelző különböző színekkel világít, majd a kijelző kb. 1 másodperces kék színű pulzálása jelzi a „standby” készenléti állapotot.)

A készülék használata

5.1. Az eCABLE Advanced töltőpont LED indikátor jelzései

A háromszínű LED indikátor (3) mindig mutatja a készülék és a töltési folyamat állapotát. Amikor a készüléket feszültség alá helyezi, akkor a vezérlő elektronika egy inicializálási és önellenőrző programot futtat le. Ez kb.10 másodpercig tart és ez alatt a LED különböző színekkel villog. Ezután a készülék készenléti állapotba kerül és várja, hogy járművet csatlakoztassanak hozzá. A LED indikátor a következő állapotokat jelzi:

5.2. Az elektromos jármű csatlakoztatása és töltése

Elektromos járművét a töltőhöz a beépített töltőkábellel tudja csatlakoztatni. Kizárólag a beépített töltőkábelre szerelt csatlakozó típusának megfelelő (Type2) töltőcsatlakozóval rendelkező autók tölthetők a készülékkel. A kábelhez bármilyen átalakítót, adaptert, hosszabbítót használni tilos!

Electric Vehicle Supply Equipment
ePLUG Advanced használati útmutató

1. A LED kék fénnyel pulzál.

(kb. 1 másodpercenként)

2. Csatlakoztassa a töltőkábelt a töltőhöz!

A csatlakozó aljzat fedelét kinyitva és a csatlakozó dugót a megfelelő pozícióba állítva tolja azt merőlegesen az aljzatba ütközésig. Ne rángassa, ne erőltesse, a csatlakozónak könnyen és simán be kell csúsznia az aljzatba.

Figyeljen arra, hogy a csatlakozó dugót ütközésig tolja be! Soha ne feszítse, rángassa, erőltesse a kábelt, inkább az autóval álljon közelebb a töltőhöz!

3. Az RFID kártyát (5) érintse az RFID olvasó felülethez (4)!

(opcionális, csak, ha a készülék RFID kapcsolóval szerelt)

Ekkor a készülék egy rövid csipogó hangot fog kiadni, ami jelzi, hogy a kártya beolvasása sikeres volt. Ezzel engedélyezte a töltést a készülékről, a LED folyamatosan kék fénnyel világít.

A „töltés engedélyezve” állapot mindaddig fennmarad, amíg nem olvassa be ismételten a kártyát, vagy nem áramtalanítja a töltőpontot. (Áramtalanítás hatására a biztonsági RFID kapcsoló mindig alaphelyzetbe – töltés tiltva – kapcsol és csak a kártya ismételt beolvasásával engedélyezhető a töltés.

Erről ne feledkezzen meg áramszünet – akár néhány másodperces áramkimaradás – esetén!

4. Zárja le a járművet és / vagy a jármű használati útmutatója szerint engedélyezze a töltést!

(Amennyiben ez az adott autótípusnál a töltés elindításához szükséges.)

Ekkor elindul a töltés folyamata és a retesz-zár rögzíti a csatlakozót az aljzatban.
(A csatlakozó aljzatba egy elektromos zár (retesz) van beépítve, amely a töltés során végig reteszeli a csatlakozót, hogy megakadályozza annak véletlenszerű kihúzását.)

Amíg a töltés folyamatban van ne próbálja kihúzni a csatlakozót, ne rángassa azt!

5. Töltés folyamatban.

A töltés ideje alatt a LED folyamatos zöld fénnyel világít.

A töltés mindaddig tart, amíg az autó akkumulátora teljesen fel nem töltődött, vagy le nem állítja a töltést.

6. A töltési folyamat befejeződött.

Amikor az autó akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor a készülék „jármű csatlakoztatva” állapotba kapcsol, a LED kék fénnyel folyamatosan világít.

7. Az RFID kártyát (5) érintse az RFID olvasó felülethez (4)!

– (Opcionális, csak, ha a készülék RFID kapcsolóval szerelt.)

Ekkor a készülék egy rövid csipogó hangot fog kiadni, ami jelzi, hogy a kártya beolvasása sikeres volt. Ezzel „töltés tiltva” állapotba kapcsolta a töltőpontot, a LED kék fénnyel pulzál.

8.Húzza ki az autóból a töltőkábelt!

A töltőkábelt elegendő elindulás előtt kihúzni az autóból. Egyes autótípusoknál kifejezetten ajánlott az autóval a töltőhöz csatlakozva (és RFID kapcsoló esetén „töltés engedélyezett” állapotban) parkolni.

Ha azonban a töltő nyilvános hozzáférésű, akkor csak a töltés idejére parkoljon a töltőpontnál és amikor autója feltöltődött, akkor álljon el járművével és tegye lehetővé másnak is a töltőpont használatát!

Ha a töltés folyamata még tart, de szeretné azt leállítani, akkor azt mindig a következők szerint tegye:

1. Az RFID kártyát (5) érintse az RFID olvasó felülethez (4)!

– (Opcionális, csak, ha a készülék RFID kapcsolóval szerelt.)

Ekkor a készülék egy rövid csipogó hangot fog kiadni, ami jelzi, hogy a kártya beolvasása sikeres volt. Ezzel „töltés tiltva” állapotba kapcsolta a töltőpontot, a LED kék fénnyel pulzál.

2. Nyissa a jármű ajtóit és / vagy a jármű használati útmutatója szerint állítsa le a töltést!

A töltés befejeztével húzza ki a kábelt a járműből.

Töltési folyamat közben a töltőkábelt ne húzza ki, ne rángassa! (A kábel kihúzását a zárt retesz egyébként sem teszi lehetővé.) Az autóval soha ne álljon rá a töltőkábelre, mert annak belső vezetékei sérülhetnek!

A kábelt lazán akassza egy kábeltartóra úgy, hogy a csatlakozó ne érje el a padlót. A csatlakozókat és a kábelt óvni kell a nedvességtől, mechanikai sérülésektől és a szennyeződésektől.

5.3. A fali töltőpont áramtalanítása

Minden elektromos készülék egyik legfontosabb biztonsági előírása, hogy azt a felhasználó szükség esetén tudja áramtalanítani és tisztában legyen ennek módjáról. Ha ez bármilyen okból szükséges, akkor a készüléket és az abba bevezető kábelt a töltőpont áramköréhez tartozó elektromos elosztódobozba szerelt kismegszakítóval és / vagy áram-védőkapcsolóval tudja áramtalanítani.

Ezt pontosítsa a szerelést végző villanyszerelővel és az áramtalanításra szolgáló kapcsolót feliratozza! ViatorPower eSTART hálózati csatlakozó használata esetén a töltőpontot az eSTART készülékbe épített kismegszakítóval tudja áramtalanítani.

5.4. Hibajelenségek és azok elhárítása
FIGYELEM!

Ha a készülék működésében bármilyen rendellenességet tapasztal – például szokatlanul melegszik, füstöl, bűzt áraszt, szokatlan hangot ad, nem megfelelően működik – akkor szakítsa meg a jármű töltését, áramtalanítsa a töltőpontot és ne használja azt, amíg szakember nem ellenőrizte!

ePLUG Advanced használati útmutató
Hibajelenség:

A LED indikátor nem világít:

A LED kék fénnyel villog, de a töltő nem csatlakozik a járművel

A LED folyamatos kék fénnyel világít, de nem indul el a töltés

A jármű csatlakoztatása után a LED piros fénnyel világít

A LED piros fénnyel villog

A töltőkábelt nem lehet a csatlakozóból kihúzni, a LED folyamatos kék fénnyel, vagy folyamatos zöld fénnyel világít

Töltéskor az elektromos elosztószekrényben rendszeresen egy, vagy több biztosíték is kikapcsol

Hiba oka, elhárítás módja:

A készülék nem kap tápfeszültséget
• Ellenőrizze, hogy az elektromos elosztószekrényben a túláram- és/vagy áram-védőkapcsoló nem kapcsolt-e le – kapcsolja vissza!
• Ellenőrizze a szolgáltatónál, hogy nincs-e áramkimaradás,

Nem megfelelően csatlakoztatta a töltőkábelt
• Ellenőrizze, hogy megfelelően (ütközésig) csatlakoztatta a töltőkábelt a töltőbe és a járműhöz;
A töltés le van tiltva
• Engedélyezze a töltést RFID kártya leolvasásával.

Nem hiba.

A jármű akkumulátora teljesen fel van töltve, további töltésre nincs szükség

Olyan (régi, ólom-akkumulátoros) elektromos járművet akar tölteni, amelynek akkumulátorai töltés közben veszélyes gázokat szabadíthatnak fel, ezért szellőző ventilátor vezérlése szükséges.
A töltőpont nem használható az ilyen járművek töltésére.

Egyéb hiba
• Ez a hibajelenség általában az elektromos jármű fedélzeti töltőjének és/vagy a töltőkábelnek a meghibásodására, vagy a nem megfelelő védőföldelésre utal.

Nem hiba – a töltési folyamat alatt mind az autó töltő-bemenete, mind a töltőpont csatlakozó aljzata reteszeli a csatlakozódugót, hogy megakadályozza a töltőkábel véletlenszerű kihúzását.
• Várja meg a töltési folyamat végét, vagy állítsa le a töltést és ekkor húzza ki a töltőkábelt.

Az ingatlan hálózata túlterhelt.
• A töltőkészülék maximális töltőáramát korlátozni kell. Forduljon a gyártóhoz, vagy a forgalmazóhoz!

5.5. A maximális töltőáram korlátozása

FIGYELMEZTETÉS! Elektromos hálózati szerelést és a készülék burkolatának felnyitásával járó szerelési munkákat kizárólag szakképzett villanyszerelő végezhet!

A készülék üzembe helyezését és az elektromos hálózati csatlakozás kialakítását bízza szakképzett villanyszerelőre!

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLY!

Az áram alatt lévő készülékek érintése baleset- és életveszélyes és komoly anyagi károkat is okozhat.

Szerelés, üzembe helyezés előtt mindig áramtalanítani kell a készüléket és a hálózatot és fokozottan figyelni az érintésvédelmi és balesetvédelmi előírások betartására!

A töltőpontban lehetőség van arra, hogy a maximális töltőáramot, a specifikációban megadott (16A, vagy 32A) töltőáram alatti értékre limitáljuk. Erre akkor lehet szükség, ha az üzemeltetés helyén a hálózat esetleg más nagy fogyasztók hatása miatt túlterhelt és a túláram védelem rendszeresen leold. Ha ez csak ritkán, alkalmanként fordul elő, akkor valamelyik fogyasztót kapcsolja ki és kapcsolja vissza a biztosítékot. Törekedjen arra, hogy a nagy teljesítményű fogyasztókat a jármű töltésének idején ne használja egyszerre.

Ha azonban az autó töltése idején rendszeresen túlterhelés lép fel, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésére:

 • Kérje ramszolgáltatójától az ingatlan elektromos teljesítményének növelését (ez fizetős szolgáltatás lehet)
 • Korlátozni kell a töltőpont maximális töltőáramát. Ez azt jelenti, hogy a töltő kisebb teljesítménnyel (és természetesen lassabban) fogja tölteni a járművet.

Az eCABLE Advanced fali töltőpont maximális töltőárama egy amperes lépésekben csökkenthető egészen 6A-ig. Ennek elvégzéséhez a készülék burkolatának eltávolítása szükséges, ezért azt csak szakképzett villanyszerelő végezheti! A töltőáram- korlátozásához kérje a gyártó / forgalmazó segítségét, aki kérésre elküldi az töltőáram korlátozásának menetét leíró dokumentumot.

Javítás és karbantartás

6.1. Javítások

A készüléken a felhasználó nem végezhet javításokat. A készülék burkolatának a felhasználó által történő felnyitása, eltávolítása életveszélyes és tilos!

A készüléket kizárólag szakképzett villanyszerelő javíthatja. Javítások kizárólag a meghibásodott alkatrész cseréjével végezhetők. A jótállási idő alatt a készülék javítását csak a gyártó által erre felhatalmazott személy végezheti. A készüléknek a jótállási idő alatt történt meghibásodásáról értesítse a gyártót!

6.2. Karbantartás

Az eCABLE Advanced fali töltőpont karbantartást nem igényel.

6.3. Tisztítás

A készülék külső házát száraz ronggyal szabad csak portalanítani. Más jellegű tisztítást a készülék nem igényel.

A készülék bármilyen nedves, vagy oldószeres tisztítása tilos!