Barion Pixel

ViatorPower termékek

Elektromos jármű töltőpontok és kiegészítők

Az új Advanced termékek a tisztán elektromos és hibrid autók akkumulátorainak az elektromos hálózatról történő töltésére szolgáló berendezések (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment). A készülékek vagy egy szabványos Type2 aljzattal, vagy fixen beépített, szabványos töltőkábellel csatlakoztathatók az elektromos járműhöz.

A beépített töltőkábel – az autó bemeneti csatlakozója típusától függően – lehet ú.n. Type1, vagy Type2 típusú. Az Advanced termékek univerzálisan használható bármely, az európai szabványoknak megfelelő autótípushoz. Ideális megoldás nemcsak otthoni használatra, munkahelyi parkolókba és garázsokba is.

Elektromos autó töltés

Az elektromos autó töltés folyamatához használt töltőpontok (amelyeket a töltőkábellel csatlakoztatunk a gépkocsihoz) tulajdonképpen egyfajta „intelligens kábel”-nek nevezhetők. Angol elnevezésük EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment – azaz Elektromos Járműveket Kiszolgáló Berendezés.

A termékek elsődleges feladata, hogy garantálja a töltés biztonságát. Mivel töltéskor életveszélyesen nagy áramok folynak a hálózatból az autó akkumulátoraiba és ezért, ez a legfontosabb szempont. A töltőpontok vezérlői (amelyek maguk is kis mikroszámítógépek) egy meghatározott protokoll szerint, egy külön vezetéken, az ú.n. „Control Pilot” jel segítségével kommunikálnak a jármű fedélzeti töltőjével. 

„Megbeszélik”, hogy mekkora energia fogadására képes az autó és az elektromos hálózat mekkora töltőáramot tud biztosítani a töltéshez. Ellenőrzik, hogy a töltőkábel mekkora áramot tud biztonságosan vezetni és hogy a védőföldelés csatlakoztatva van-e a járműhöz és még több további, a biztonság szempontjából fontos paramétert. Csak akkor kapcsolják a jármű töltőjére a hálózati feszültséget (és az autó töltője is csak akkor fogadja azt), ha mindent rendben találnak.

termékkategóriák
ViatorPower referencia - parkoló
Elektromos fali töltők, töltőpontok

Ha úgy dönt, hogy elektromos autója töltéséhez (Mode3) töltőt vásárol, akkor azt garázsában, vagy ahol autóját tárolja, fel is kell szerelni. A töltőket csak szakképzett villanyszerelők helyezhetik üzembe. Bár ez némi költséget jelent az elektromos autó tulajdonosának, de arra gondoljon, hogy a szakszerűtlen kivitelezés életveszélyes lehet és a sokmilliós járműben is károkat okozhat.

Ha kültéren kell a töltőpontot elhelyezni, akkor ellenőrizni kell azt is, hogy az erre alkalmas-e. Ezt az ú.n. IP védettség mutatja. Kültéri elhelyezéshez az eszköznek javasolt legalább IP54 védettségűnek lennie. Azaz por behatolása ellen legalább korlátozottan és bármely irányból fröcskölő víz ellen védett legyen a készülék. Az IP védettséget az elektromos készülékeken fel kell tüntetni.

Ha töltőt vásárol, akkor feltétlenül ellenőrizze azt is, hogy azon fel van-e tüntetve az ú.n. CE jelzés. Ez jelzi a gyártó felelősség vállalását arra vonatkozóan, hogy a készülék mindenben megfelel az elektromos autók töltésére és az érintésvédelemre vonatkozó szabványoknak. CE jelzés nélkül a készülék nem hozható kereskedelmi forgalomba. Kérésre a gyártó az írásos, ú.n. „Megfelelőségi nyilatkozat”-ot is köteles a vásárlónak megküldeni.

A termékek többségét úgy kell elhelyezni, hogy a töltőkábellel az autó töltőcsatlakozóját kényelmesen el lehessen érni. Lehetőleg úgy, hogy a kábel a földön lazán legyen. Soha nem szabad a kábelt feszíteni, megtörni! Tilos a töltőkábelt bármilyen módon (hosszabbító, átalakító eszközökkel) megtoldani! Különösen kültéren és/vagy esős időben, nedves környezetben ez életveszélyes lehet! Nem véletlen, hogy a vonatkozó szabvány ezt is kifejezetten tiltja.