Barion Pixel
ePLUG Advanced használati útmutató

ViatorPower

ePLUG fali töltőpont útmutató

„Type2” csatlakozó-aljzatos kivitelű, univerzális hálózati töltőpont elektromos járművekhez

 • PLU-32-1-AD
 • PLU-16-3-AD
 • PLU-32-3-AD

ePLUG ÜZEMBE HELYEZÉSI- és HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Figyelmesen olvassa végig ezt az útmutatót a készülék üzembe helyezése és első használata előtt!

Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket!

Az ePLUG Advanced töltőpont univerzálisan használható bármely, az európai szabványoknak megfelelő autótípushoz. Ideális megoldás nemcsak otthoni használatra, hanem munkahelyi parkolókba, éttermek, kereskedelmi létesítmények, társasházak közös parkolóiba és más-részben, vagy teljesen publikus helyekre is.
A készülék függőleges (fal)felületre, vagy opcionálisan megrendelhető tartóoszlopra szerelhető fel, célszerűen ott, ahol az elektromos járművel parkolni szoktak – garázsban, beállóban, parkolóhelyen – bel- és kültéren egyaránt.

A ViatorPower ePLUG Advanced töltőpont a tisztán elektromos és plug-in-hybrid autók akkumulátorainak az elektromos hálózatról történő töltésére szolgáló berendezés (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment). A készülék egy szabványos Type2 (female) csatlakozó aljzaton keresztül egy szabványos töltőkábellel csatlakoztatható az elektromos járműhöz (a töltőkábel nem része a készletnek).

A készülék egyszerűen, gyorsan üzembe helyezhető. Javasoljuk, hogy a készülék felszerelését, üzembe helyezését bízza szakképzett villanyszerelőre, aki a felszerelés helyén az elektromos hálózat biztonsági ellenőrzését is el tudja végezni.
Bízunk benne, hogy a készülék hosszú távon hozzásegíti Önt ahhoz, hogy élvezze az elektromos autózás örömét és mindig elegendő energia álljon rendelkezésére ahhoz, hogy biztonságosan elérje úti célját.

További hasznos információkat talál az elektromos járművek töltésével és készülékével kapcsolatban a www.viatorpower.com oldalon. Ha a készülék használatával és működésével kapcsolatban mégis kérdése merülne fel, akkor forduljon a gyártó ügyfélszolgálatához az info@viatorpower.com e-mail címen, ahol készségesen válaszolnak kérdéseire.

Garancia a minőségre: 2 év jótállás

A készüléket úgy terveztük és gyártottuk, hogy hosszú időn keresztül meghibásodás nélkül szolgálja Önt. Ha a vásárlástól számított két éven belül mégis meghibásodna, és a hiba egyértelműen összefüggésbe hozható a hibás tervezéssel / gyártással / anyaghibával, akkor azt a gyártó saját költségére megjavítja, vagy kicseréli.
A jótállás igénybevételéhez a jótállási jegyre és / vagy a számla / blokk másolatára van szükség. A részletekért olvassa el a jótállási jegyen lévő tájékoztatót, vagy lépjen kapcsolatba a gyártóval, vagy a forgalmazóval.

1. ePLUG Advanced használati útmutató > Biztonsági előírások

1.1. Figyelmeztetések

Figyeljen a jelen útmutatóban szereplő figyelmeztetésekre és a vonatkozó szabványokra, jogi szabályozásokra! A műszaki és jogi előírások az üzembe helyezés helyétől függően eltérhetnek. Az üzembe helyezést végző személy felelőssége a biztonsági előírások, szabványok, szakmai protokollok és a vonatkozó jogi előírások betartása. Javasoljuk, hogy az üzembe helyezést is bízza szakképzett villanyszerelőre!

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLY!

Az áram alatt lévő készülékek alkatrészeinek érintése baleset- és életveszélyes és komoly anyagi károkat is okozhat! Szerelés előtt mindig áramtalanítani kell a készüléket és a hálózatot és a használat során fokozottan figyelni kell az érintésvédelmi és balesetvédelmi előírások betartására! A készülék burkolatának felnyitásával járó szerelést, javítást kizárólag szakképzett villanyszerelő végezhet!

A készüléket kisgyermekek által nem elérhető módon kell elhelyezni!
Tűz- és robbanásveszélyes gázok jelenléte esetén a készüléket tilos telepíteni és használni! A készüléket csak rendeltetésének megfelelően, a használati útmutatóban leírt módon szabad használni! A készüléknek nem a rendeltetése szerinti használata esetén a gyártó és forgalmazó mindennemű felelőssége és kötelezettsége megszűnik.

1.2. Biztosítékok és kábelek

A készülék szerelése / üzembe elhelyezése során mindig az előírások szerinti kapcsolóeszközöket és a specifikációknak, illetve a névleges feszültségnek és áramnak megfelelő biztosítékokat, kábeleket és eszközöket kell alkalmazni!

1.3. Javítások

A készüléken a felhasználó nem végezhet javításokat! A készülék burkolatának a felhasználó által történő felnyitása, eltávolítása életveszélyes és tilos! A készülék bármilyen módon történő átalakítása is tilos! A készüléknek bármilyen átalakítása esetén a gyártó és a forgalmazó mindennemű felelőssége és kötelezettsége megszűnik.

1.4. Hulladékkezelés

A készüléket életciklusa lejárta után és / vagy a nem javítható készüléket veszélyes hulladékként kell kezelni és az elektronikai eszközök számára kijelölt szelektív hulladékgyűjtő ponton kell elhelyezni!

2. ePLUG Advanced használati útmutató >Általános leírás

A ViatorPower ePLUG Advanced töltőpont a tisztán elektromos és plug-in-hybrid autók akkumulátorainak az elektromos hálózatról történő töltésére szolgál (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment).

Az ePLUG Advanced készülék előlapján egy Type2 (female) csatlakozó aljzat található – ugyanolyan, mint például bármely európai nyilvános töltőoszlopon is -, amelyhez szabványos töltőkábelt csatlakoztathat. A töltőkábel egyik végén (ami a töltőhöz csatlakozik) mindig Type2 (male) csatlakozó-dugó, míg a másik végén – az autó típusától függően – Type1, vagy Type2 (female) csatlakozó van. A töltőkábel nem része a készletnek, azt külön kell megvásárolni.

Az elektromos járművek gyári tartozékai általában 230V-os, konnektoros töltők. Ezek a járművet többnyire csak nagyon hosszú idő alatt töltik fel, mert teljesítményük korlátozott (általában nem több, mint 2…2,5 kW – 10…12 A töltőáram). A ViatorPower ePLUG Advanced készülék lényegesen nagyobb teljesítményű, ezért használatával az autót sokkal gyorsabban, akár nagyságrendekkel rövidebb idő alatt lehet teljesen feltölteni.

A készülék háromféle változatban kapható, amelyek eltérő teljesítmény leadására képesek:
ePLUG Advanced elektromos autó töltőpontok

Megjegyzés: a PLU-16-3-AD és PLU-32-3-AD cikkszámú készülékek univerzálisan használhatók egy- és háromfázisú hálózatokban egyaránt. Teljesítményüket az határozza meg, hogy csak egy-, vagy három fázis van-e bekötve a készülékbe.

2.1 Műszaki adatok
 • Névleges feszültség: 230 V AC (1 fázis), vagy 400 V AC (3 fázis)*, 50 Hz
 • Maximális töltőáram: 1 x 32 A, vagy 3 x 16 A vagy 3 x 32 A*
 • Töltési teljesítmény: 7,4 kW, vagy 11 kW, vagy 22 kW*
 • Túláram- és áramütés elleni védelem: Nincs beépítve, a felszerelés helyén kell kiépíteni
 • Csatlakozó: Type2 (female) aljzat
 • Kijelző: 3 színű LED
 • Készülékház: ABS
 • IP védettség: IP 54
 • Működési hőmérséklet: – 20 … + 50 ºC
 • Befoglaló méretek: kb. 170 x 260 x 120 mm
 • Tömeg kb. 5 kg  * Cikkszámtól függően
2.2 Az elektromos járműhöz optimális töltőpont kiválasztása

Az, hogy az elektromos autóhoz milyen teljesítményű töltőt célszerű használni, két tényezőtől függ:

 1. Az autó milyen maximális teljesítménnyel (maximális töltőárammal) tölthető – ezt a jármű gyártója által beépített fedélzeti töltőjének teljesítménye határozza meg.
 2. A készülék telepítésének helyén az elektromos hálózat milyen maximális árammal terhelhető, azaz mekkora szabad teljesítmény áll rendelkezésre, amit a jármű töltésére szabadon fel lehet használni.

Az elektromos járművek töltésének folyamata során a töltőpont és a jármű fedélzeti töltője között adatcsere folyik. Ennek során a töltőpont közli a fedélzeti töltővel, hogy milyen maximális töltőáram leadására képes. Célszerű, ha ez a teljesítmény megegyezi azzal a teljesítménnyel, amit az autó fedélzeti töltője képes fogadni és kezelni. Például nem lehet egy olyan autót 11 kW-tal tölteni, amelynek fedélzeti töltője csak max. 7,2 kW töltési teljesítményt tud kezelni. Egyes járműveket lehet tölteni három fázisú töltővel, másokat csak egy fázisú árammal. Ez mindig jármű-specifikus, a jármű gyártójának döntése. (Egyes gyártók egyes elektromos járműveihez opcionálisan nagyobb teljesítményű, és / vagy 1 fázisú helyett 3 fázisú fedélzeti töltő is rendelhető. Ez általában feláras extra, amelyet a jármű megrendelésekor kell megrendelni, utólag már nem beépíthető.)

> ePLUG Advanced használati útmutató >

Optimális esetben a töltőpont és a jármű fedélzeti töltőjének teljesítménye megegyezik, vagy közel azonos. Ha a hálózati töltőpont teljesítménye mégis eltér az autó fedélzeti töltőjének teljesítményétől, az sem baj, de a töltés mindig a kettő közül a kisebb teljesítménnyel fog történni.

A kisebb teljesítménnyel történő töltés pedig azt jelenti, hogy az akkumulátorok lassabban fognak töltődni, a teljes feltöltés több időt igényel. Tehát a maximális töltőáram (maximális teljesítmény) csak azt jelöli, hogy a töltőkészülék milyen maximális teljesítmény leadására képes. Azonban az, hogy ezt a maximális töltési teljesítményt teljesen ki tudja-e használni, az a jármű fedélzeti töltőberendezésétől függ.

Ugyanígy fontos figyelembe venni, hogy egy ingatlan elektromos hálózata összetett rendszer. A vezetékek, az elektromos közmű-bekötés a háztartás általános igényeire méretezettek és nem biztos, hogy van a rendszerben elegendő tartalék ahhoz, hogy egy olyan nagy teljesítményű fogyasztót, mint az elektromos jármű töltése, bővítés nélkül be lehet a hálózatba kötni. Előfordulhat, hogy töltés közben nem lehet használni egyes elektromos fogyasztókat, mert túlterhelés léphet fel a hálózatban. A rosszul méretezett vezetékek melegedhetnek, extrém esetben ki is gyulladhatnak súlyos anyagi kárt és életveszélyt okozva. Ezért a töltőpont üzembe helyezése előtt feltétlenül nézesse át szakemberrel az ingatlan elektromos rendszerét. Az is előfordulhat, hogy az áramszolgáltatónál kérni kell az ingatlan elektromos teljesítményének bővítését.

Az ePLUG Advanced készülékek optimális használatához az ingatlan elektromos hálózatában – cikkszámtól függően – 7,4 kW (1 x 32 A), 11 kW (3 x 16 A), vagy 22 kW (3 x 32 A) szabad elektromos teljesítménynek kell a töltéshez rendelkezésre állnia.

3. A készülék bemutatása

3.1 Az elektromos autó töltőpont felépítése
ePLUG Advanced használati útmutató

*A töltőponthoz a következő típusú csatlakozókkal szerelt töltőkábeleket lehet használni:

4. A készülék üzembe helyezése

FIGYELMEZTETÉS! Elektromos hálózati szerelést és a készülék burkolatának felnyitásával járó szerelési munkákat kizárólag szakképzett villanyszerelő végezhet! A készülék üzembe helyezését és az elektromos hálózati csatlakozás kialakítását bízza szakképzett villanyszerelőre!

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLY!
Az áram alatt lévő készülékek érintése baleset- és életveszélyes és komoly anyagi károkat is okozhat. Szerelés, üzembe helyezés előtt mindig áramtalanítani kell a készüléket és a hálózatot és fokozottan figyelni az érintésvédelmi és balesetvédelmi előírások betartására!

4.1. Védőföldelés (PE) ellenőrzése

Figyelem! A készülék kizárólag olyan hálózatban használható, amely szabványos védőföldeléssel (PE) rendelkezik! Ha a földelés és/vagy a védőföldelő hálózat kialakítása nem megfelelő, akkor a készülék működésében hibák léphetnek fel.
Ellenőriztesse szakemberrel, hogy a hálózat megfelelő földeléssel és külön N (neutral) és PE (védőföld) vezetékkel rendelkezik!

4.2. A töltőpont helyének kiválasztása és a készülék felszerelése

A készülék felszerelésének helyét körültekintően válassza ki! Olyan helyre szerelje a töltőpontot, ahol elektromos járművével parkolni szokott (garázs, beálló, parkolóhely, stb.) és a rendelkezésre álló töltőkábellel a jármű töltőcsatlakozója kényelmesen elérhető.

A töltőkábelhez bármilyen kialakítású hosszabbítót használni, vagy bármiféle átalakítón keresztül a járműhöz csatlakoztatni életveszélyes és tilos!

A töltőpontot olyan helyre szerelje fel, ahol kisgyermekek nem férhetnek hozzá és háziállatok nem károsíthatják. Általában az aljzat szintjétől min. 90 cm, max. 150 cm magasságban célszerű felszerelni, hogy mozgásukban korlátozott személyek számára is hozzáférhető legyen minden funkciója.
A töltőpontot a mellékelt 4 db csavar és tipli segítségével tudja a készülékház hátlapján lévő felfogató füleknél a függőleges falfelületre felszerelni. A furatok helyének pontos bejelöléséhez használja a mellékelt fúrósablont, amelyről át tudja jelölni a furatok pontos helyét.

4.3. A töltőpont csatlakoztatása az elektromos hálózathoz
4.3.1. Töltőpont csatlakoztatása a hálózathoz CEE ipari csatlakozóaljzaton

A készülék egy kb. 1,5 m hosszú hálózati csatlakozó kábellel és annak végén a töltőpont maximális teljesítményéhez igazodó, CEE szabvány szerinti ipari csatlakozó van szerelve. A töltőpontot csak ennek megfelelő teljesítményű és a vonatkozó szabvány előírásai szerinti védelemmel ellátott csatlakozó aljzatba szabad csatlakoztatni!

Ellenőrizze, hogy a csatlakozó, annak kábelezése, valamint az áram-védőkapcsoló (FI relé) és túláram-védelmi kapcsoló (kismegszakító) a csatlakoztatni kívánt töltőpont teljesítményéhez vannak-e méretezve! (Ha a legkisebb mértékben is bizonytalan, akkor kérje villanyszerelő szakember segítségét!)

Az alábbi táblázat összefoglalja a vonatkozó szabványok és szakmai protokollok azon előírásait, amelyek alapján eldönthető, hogy az adott cikkszámú töltőponthoz milyen csatlakozás a megfelelő.

ePLUG Advanced használati útmutató

Ha a megfelelő hálózati csatlakozás rendelkezésre áll, akkor a töltőpontot csatlakoztassa az ingatlan elektromos hálózatához. Miután áram alá helyezte, a töltőpont néhány másodperc alatt elvégzi az inicializálást és használatra kész (stand by) üzemmódba kerül.

4.3.2. Elektromos hálózati csatlakozás kiépítése töltőponthoz

Ha az előző pontban leírt olyan ipari csatlakozó nem áll rendelkezésre az üzembe helyezés helyén, amelyen keresztül a töltőpontot az elektromos hálózathoz csatlakoztatni lehet, akkor azt ki kell építeni.

A töltőpontnak egy külön, az elektromos jármű töltésére szolgáló áramkört kell kiépíteni, amelyhez más fogyasztó nem csatlakozik.

A kábelezést az ingatlan elosztó szekrényétől kell a telepítés helyére kiépíteni. Ez lehet falban/védőcsőben vezetett, vagy falon kívül, kettős szigetelésű kábellel kiépített kábelezés. Utóbbi esetben a kábelt védőcsőben, vagy kábelcsatornában vezesse. Ha a kábelt földbe helyezve kell kiépíteni, akkor kizárólag megfelelő földkábel használható. Megjegyzések: A vezetékek színe a szabványos színkód szerinti legyen. Ha a kábelezés/vezetékezés hossza meghaladja az 20 métert, akkor ezt a kábel-keresztmetszet kiválasztásánál figyelembe kell venni.

Ha a töltőponthoz a 4.3.1. pontban leírt szabványos ipari csatlakozót szeretne kiépíteni, akkor használja a ViatorPower eSTART professzionális elektromos hálózati csatlakozókat. Ezek a készülékek tartalmaznak minden, a szabvány által előírt biztonsági és védelmi megoldást, azokat csak a kiépített kábelhez kell kötni.

ePLUG Advanced használati útmutató

A ViatorPower eSTART készülékek megrendelhetők a forgalmazóknál és a viatorpower.com webáruházban

4.3.3. A töltőpont fix bekötése az elektromos hálózatba

A töltőpont az elektromos hálózatba fixen is beköthető. Ebben az esetben a telepítés helyére egy, a 4.3.2. pontban leírt áramkört kell kiépíteni az elektromos autók töltéséhez. A töltőáramkört a fentebb leírt érintésvédelmi és túláramvédelmi kapcsolóeszközökkel kell ellátni. Ehhez használhatja a ViatorPower professzionális installációs készleteket, amelyek a töltőpont hálózati bekötéséhez minden szükséges eszközt tartalmaznak a kábelezésen kívül.

ePLUG Advanced használati útmutató

ViatorPower egy- és háromfázisú installációs készletek

A ViatorPower installációs készletek megrendelhetők a forgalmazóknál és a viatorpower.com webáruházban

Fix bekötés esetén a töltőpont elektromos hálózati kábelének végéről szerelje le az ipari csatlakozót és a kábelt fázishelyesen kösse be a töltéshez kialakított áramkörbe.

FIGYELMEZTETÉS!

A töltőpontok elektromos áramköreinek szerelését és a töltőpontok fix elektromos hálózati bekötését kizárólag szakképzett villanyszerelő végezheti!

A töltőpont felszerelése és elektromos bekötése után helyezze azt áram alá. A kb.10 másodperces inicializációs folyamat után a töltőpont használatra kész. (Az inicializáció alatt a LED kijelző különböző színekkel világít, majd a kijelző kb. 1 másodperces kék színű pulzálása jelzi a „standby” készenléti állapotot.)

5. ePLUG Advanced használati útmutató > a készülék használata

5.1. ePLUG Advanced használati útmutató > LED indikátor jelzései

A háromszínű LED indikátor (3) mindig mutatja a készülék és a töltési folyamat állapotát.
Amikor a készüléket feszültség alá helyezi, akkor a vezérlő elektronika egy inicializálási és önellenőrző programot futtat le. Ez kb.10 másodpercig tart és ez alatt a LED különböző színekkel villog. Ezután a készülék készenléti állapotba kerül és várja, hogy járművet csatlakoztassanak hozzá.

A LED indikátor a következő állapotokat jelzi:

ePLUG Advanced használati útmutató
5.2. Az elektromos jármű csatlakoztatása és töltése

Elektromos járművét a töltőhöz szabványos töltőkábellel tudja csatlakoztatni (nem része a készletnek). A töltőkábel egyik végén (ami a töltőhöz csatlakozik) mindig Type2 (male) csatlakozó-dugó, míg a másik végén – autója típusától függően – Type1, vagy Type2 (female) csatlakozó van. Önnek az autójához megfelelő kábellel kell rendelkeznie.

ePLUG Advanced használati útmutató

1. A LED kék fénnyel pulzál.

(kb. 1 másodpercenként)

2. Csatlakoztassa a töltőkábelt a töltőhöz!

A csatlakozó aljzat fedelét felhajtva és a csatlakozó dugót a megfelelő pozícióba állítva tolja azt merőlegesen az aljzatba ütközésig. Ne rángassa, ne erőltesse, a csatlakozónak könnyen és simán be kell csúsznia az aljzatba. Figyeljen arra, hogy a csatlakozó dugót ütközésig tolja be!

3. Csatlakoztassa a kábel másik végét a jármű töltő-csatlakozójába!

Itt szintén figyeljen a stabil, helyes csatlakozásra. Ügyeljen arra, hogy a kábelt lazán, a földön fektetve vezesse. Soha ne feszítse, rángassa, erőltesse a kábelt, inkább az autóval álljon közelebb a töltőhöz!

4. Az RFID kártyát (5) érintse az RFID olvasó felülethez (4)!

(opcionális, csak, ha a készülék RFID kapcsolóval szerelt)

Ekkor a készülék egy rövid csipogó hangot fog kiadni, ami jelzi, hogy a kártya beolvasása sikeres volt. Ezzel engedélyezte a töltést a készülékről, a LED folyamatosan kék fénnyel világít. A „töltés engedélyezve” állapot mindaddig fennmarad, amíg nem olvassa be ismételten a kártyát, vagy nem áramtalanítja a töltőpontot. (Áramtalanítás hatására a biztonsági RFID kapcsoló mindig alaphelyzetbe – töltés tiltva – kapcsol és csak a kártya ismételt beolvasásával engedélyezhető a töltés. Erről ne feledkezzen meg áramszünet – akár néhány másodperces áramkimaradás – esetén!

5. Zárja le a járművet és / vagy a jármű használati útmutatója szerint engedélyezze a töltést!

(- amennyiben ez az adott autótípusnál a töltés elindításához szükséges.)

Ekkor elindul a töltés folyamata és a retesz-zár rögzíti a csatlakozót az aljzatban.
(A csatlakozó aljzatba egy elektromos zár (retesz) van beépítve, amely a töltés során végig reteszeli a csatlakozót, hogy megakadályozza annak véletlenszerű kihúzását.)

Amíg a töltés folyamatban van ne próbálja kihúzni a csatlakozót, ne rángassa azt!

6. Töltés folyamatban.

A töltés ideje alatt a LED folyamatos zöld fénnyel világít. A töltés mindaddig tart, amíg az autó akkumulátora teljesen fel nem töltődött, vagy le nem állítja a töltést.

7. A töltési folyamat befejeződött.

Amikor az autó akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor a készülék „jármű csatlakoztatva” állapotba kapcsol, a LED kék fénnyel folyamatosan világít.

8. Az RFID kártyát (5) érintse az RFID olvasó felülethez (4)!

– (opcionális, csak, ha a készülék RFID kapcsolóval szerelt.)

Ekkor a készülék egy rövid csipogó hangot fog kiadni, ami jelzi, hogy a kártya beolvasása sikeres volt. Ezzel „töltés tiltva” állapotba kapcsolta a töltőpontot, a LED kék fénnyel pulzál.

9. Távolítsa el a töltőkábelt!

A kábelt mindig először a járműből, majd utána a töltőpontból húzza ki!

Ha a töltés folyamata még tart, de szeretné azt leállítani, akkor azt mindig a következők szerint tegye:

1. Az RFID kártyát (5) érintse az RFID olvasó felülethez (4)!

– (opcionális, csak, ha a készülék RFID kapcsolóval szerelt.)

Ekkor a készülék egy rövid csipogó hangot fog kiadni, ami jelzi, hogy a kártya beolvasása sikeres volt. Ezzel „töltés tiltva” állapotba kapcsolta a töltőpontot, a LED kék fénnyel pulzál.

2. Nyissa a jármű ajtóit és / vagy a jármű használati útmutatója szerint állítsa le a töltést!

A töltés befejeztével húzza ki a kábelt a töltőből! A kábelt mindig először a járműből, majd utána a töltőpontból húzza ki!

Töltési folyamat közben tilos a töltőkábelt kihúzni, vagy rángatni!

(A kábel kihúzását a zárt retesz egyébként sem teszi lehetővé.)

Az autóval soha ne álljon rá a töltőkábelre, mert annak belső vezetékei sérülhetnek!

A kábelt tartsa védőtokban / táskában, vagy lazán akassza egy kábeltartóra úgy, hogy a csatlakozók ne érjék el a padlót. A csatlakozókat és a kábelt óvni kell a nedvességtől, mechanikai sérülésektől és a szennyeződésektől.

5.3. ePLUG Advanced használati útmutató > a töltőpont áramtalanítása

Minden elektromos készülék egyik legfontosabb biztonsági előírása, hogy azt a felhasználó szükség esetén tudja áramtalanítani és tisztában legyen ennek módjáról.

Ha ez bármilyen okból szükséges, akkor a készüléket és az abba bevezető kábelt a töltőpont áramköréhez tartozó elektromos elosztódobozba szerelt kismegszakítóval és / vagy áram-védőkapcsolóval tudja áramtalanítani. Ezt pontosítsa a szerelést végző villanyszerelővel és az áramtalanításra szolgáló kapcsolót feliratozza!

ViatorPower eSTART hálózati csatlakozó használata esetén a töltőpontot az eSTART készülékbe épített kismegszakítóval tudja áramtalanítani.

ePLUG Advanced használati útmutató
5.4. A maximális töltőáram korlátozása

A töltőpontban lehetőség van arra, hogy a maximális töltőáramot, a specifikációban megadott (16 A, vagy 32 A) töltőáram alatti értékre limitáljuk. Erre akkor lehet szükség, ha az üzemeltetés helyén a hálózat esetleg más nagy fogyasztók hatása miatt túlterhelt és a túláram védelem rendszeresen leold. Ha ez csak ritkán, alkalmanként fordul elő, akkor valamelyik fogyasztót kapcsolja ki és kapcsolja vissza a biztosítékot. Törekedjen arra, hogy a nagy teljesítményű fogyasztókat a jármű töltésének idején ne használja egyszerre.

Ha azonban az autó töltése idején rendszeresen túlterhelés lép fel, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésére:

 • Kérje áram-szolgáltatójától az ingatlan elektromos teljesítményének növelését (ez fizetős szolgáltatás lehet)
 • Korlátozni kell a töltőpont maximális töltőáramát. Ez azt jelenti, hogy a töltő kisebb teljesítménnyel (és természetesen lassabban) fogja tölteni a járművet.

A készülék maximális töltőárama 1 A-s lépésekben csökkenthető egészen 6 A-ig. Ennek elvégzéséhez a készülék burkolatának eltávolítása szükséges és ezért azt csak szakképzett villanyszerelő végezheti!
A töltőáram korlátozásához kérje a gyártó / forgalmazó segítségét, aki kérésre elküldi az töltőáram korlátozásának menetét leíró dokumentumot.

6. Javítás és karbantartás

6.1. ePLUG Advanced használati útmutató > Javítások

A készüléken a felhasználó nem végezhet javításokat. A készülék burkolatának a felhasználó által történő felnyitása, eltávolítása életveszélyes és tilos!

A készüléket kizárólag szakképzett villanyszerelő javíthatja. Javítások kizárólag a meghibásodott alkatrész cseréjével végezhetők.
A jótállási idő alatt a készülék javítását csak a gyártó által erre felhatalmazott személy végezheti. A készüléknek a jótállási idő alatt történt meghibásodásáról értesítse a gyártót!

6.2. Karbantartás

A készülék karbantartást nem igényel.

6.3. ePLUG Advanced használati útmutató > tisztítás

A készülék külső házát száraz ronggyal szabad csak portalanítani. Más jellegű tisztítást a készülék nem igényel. A készülék bármilyen nedves, vagy oldószeres tisztítása tilos!