Audi autókhoz

PLU-16-1, PLU-32-1, PLU-16-3, PLU-32-3

ViatorPower ePLUG elektromos autó gyorstöltő használati útmutató

Type2 csatlakozós kivitelű fali gyorstöltők elektromos járművekhez

Feltétlenül olvassa végig a jelen elektromos autó gyorstöltő használati útmutatót, mielőtt először üzembe helyezi a készüléket!

Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket!

Elektromos autó gyorstöltő használati útmutató: A ViatorPower ePLUG töltőkészülék a tisztán elektromos és plug-in-hybrid autók akkumulátorainak töltésére szolgál (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment). Az ePLUG egy Type2 (female) csatlakozó aljzatot tartalmaz, amelyhez szabványos töltőkábel csatlakoztatható (a töltőkábel nem része a készletnek).

Az ePLUG töltőpont univerzálisan használható bármely autó-típushoz. Ideális megoldás nemcsak otthoni használatra, hanem munkahelyi parkolókba, éttermek, kereskedelmi létesítmények, társasházak közös parkolóiba és más – részben, vagy teljesen – publikus helyekre is.

A készülék függőleges (fal)felületre, vagy opcionálisan megrendelhető tartóoszlopra szerelhető fel, célszerűen ott, ahol járműve parkolni szokott – garázsban, beállóban, parkolóhelyen – bel- és kültéren egyaránt.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a készülék telepítését és szerelését kizárólag villanyszerelő végezheti!

Bízunk benne, hogy a készülék hosszú távon hozzásegíti Önt ahhoz, hogy élvezze az elektromos autózás örömét és mindig elegendő energia álljon rendelkezésére ahhoz, hogy biztonságosan elérje uticélját.

További hasznos információkat talál az elektromos járművek töltésével és készülékével kapcsolatban a www.viatorpower.com oldalon. Ha a készülék használatával, működésével kapcsolatban mégis kérdése merülne fel, akkor forduljon a gyártó ügyfélszolgálatához az info@viatorpower.com e-mail címen, ahol készségesen válaszolnak kérdéseire.

Garancia a minőségre: 2 év jótállás

Az elektromos autó gyorstöltő készüléket úgy terveztük és gyártottuk, hogy hosszú időn keresztül meghibásodás nélkül szolgálja Önt. Ha a vásárlástól számított két éven belül mégis meghibásodna, és a hiba egyértelműen összefüggésbe hozható a hibás tervezéssel / gyártással / anyaghibával, akkor azt a gyártó saját költségére megjavítja, vagy kicseréli.

A jótállás igénybevételéhez a jótállási jegyre és / vagy a számla / blokk másolatára van szükség. A részletekért olvassa el az elektromos autó gyorstöltő használati útmutatóban foglaltakat, illetve a jótállási jegyen lévő tájékoztatót, vagy lépjen kapcsolatba a gyártóval, vagy a forgalmazóval.

1. Biztonsági előírások

1.1. Figyelmeztetések

Figyeljen az elektromos autó gyorstöltő használati útmutatóban és a telepítési segédletben szereplő figyelmeztetésekre és a vonatkozó jogi szabályozásokra!

A szerelési / telepítési előírások a telepítés helyétől függően eltérhetnek. A szerelést végző személy felelőssége a biztonsági előírások, szabványok, szakmai protokollok és a vonatkozó jogszabályok betartása.

FIGYELEM! ÁRAMÜTÉS VESZÉLY!

Az áram alatt lévő készülékek alkatrészeinek érintése baleset- és életveszélyes és komoly anyagi károkat is okozhat. Szerelés előtt mindig áramtalanítani kell a készüléket és a hálózatot és fokozottan figyelni az érintésvédelmi és balesetvédelmi előírások betartására.

A készüléket kisgyermekek által nem elérhető módon kell elhelyezni!
Tűz- és robbanásveszélyes gázok jelenléte esetén a készüléket tilos telepíteni és használni!

A KÉSZÜLÉKET KIZÁRÓLAG VILLANYSZERELŐ SZERELHETI ÉS TELEPÍTHETI!

A készüléket csak rendeltetésének megfelelően, az  elektromos autó töltő használati útmutatójában leírt módon szabad használni!

FIGYELMEZTETÉS!

A KÉSZÜLÉKNEK NEM A RENDELTETÉSE SZERINTI HASZNÁLATA ESETÉN A GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ MINDENNEMŰ FELELŐSSÉGE ÉS KÖTELEZETTSÉGE MEGSZŰNIK.

1.2. Biztosítékok és kábelek

A készülék szerelése  / telepítése során mindig az előírásoknak megfelelő kapcsolóeszközöket és a specifikációnak, illetve a névleges feszültségnek és áramnak megfelelő kábeleket, vezetékeket kell alkalmazni!

1.3. Javítások

A készüléken a felhasználó nem végezhet javításokat!
A készülék burkolatának a felhasználó által történő felnyitása, eltávolítása életveszélyes és tilos!
A készülék bármilyen módon történő átalakítása tilos!

FIGYELMEZTETÉS!

A KÉSZÜLÉK BURKOLATÁNAK A FELHASZNÁLÓ ÁLTAL TÖRTÉNŐ FELNYITÁSA, ELTÁVOLÍTÁSA, ILLETVE A KÉSZÜLÉK BÁRMILYEN ÁTALAKÍTÁSA ESETÉN A GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ MINDENNEMŰ FELELŐSSÉGE ÉS KÖTELEZETTSÉGE MEGSZŰNIK.

1.4. Hulladékkezelés

A készüléket életciklusa lejárta után és / vagy a nem javítható készüléket veszélyes hulladékként kell kezelni és az elektronikai eszközök számára kijelölt szelektív hulladékgyűjtő ponton kell elhelyezni.

2. Általános leírás

A ViatorPower ePLUG töltőkészülék a tisztán elektromos és plug-in-hybrid autók akkumulátorainak töltésére szolgál (angol elnevezése: EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment).

Az ePLUG előlapján egy Type2 (female) csatlakozó aljzat található, amelyhez szabványos töltőkábel csatlakoztatható. A töltőkábel egyik végén (ami a töltőhöz csatlakozik) mindig Type2 (male) csatlakozó-dugó, míg a másik végén – autója típusától függően – Type1, vagy Type2 (female) csatlakozó van. A töltőkábel nem része a készletnek, azt külön kell megvásárolni.

Az elektromos járművek gyári tartozékai általában 230 V-os, konnektoros töltők. Ezek a járművet többnyire csak nagyon hosszú idő alatt töltik fel, mert teljesítményük korlátozott (általában nem több, mint 2…2,5 kW – 10…12 A töltőáram).

Az ePLUG készülék lényegesen nagyobb teljesítményű, ezért használatával az autót sokkal gyorsabban, akár nagyságrendekkel rövidebb idő alatt lehet teljesen feltölteni.

2.1. Típusváltozatok

Ezen elektromos autó gyorstöltő használati útmutató alapján az ePLUG töltőpontok négyféle változatban kapható, amelyek eltérő teljesítmény leadására képesek.

PLU-16-1: Type2 aljzat, 1 fázis, 230 V AC tápfeszültség, max. 16 A töltőáram, 3,7 kW max teljesítmény, opcionális kulcsos kapcsoló.

PLU-32-1: Type2 aljzat, 1 fázis, 230 V AC tápfeszültség, max. 32 A töltőáram, 7,4 kW max teljesítmény, opcionális kulcsos kapcsoló.

PLU-16-3: Type2 aljzat, 3 fázis,  400 V AC tápfeszültség, max. 3 x 16 A töltőáram, 11 kW max teljesítmény, opcionális kulcsos kapcsoló.

PLU-32-3: Type2 aljzat, 3 fázis,  400 V AC tápfeszültség, max. 3 x 32 A töltőáram, 22 kW max teljesítmény, opcionális kulcsos kapcsoló.

Megjegyzés: a PLU-16-3 és PLU-32-3 cikkszámú készülékek univerzálisan használhatók egy- és háromfázisú hálózatokban egyaránt. Teljesítményüket az határozza meg, hogy csak egy-, vagy három fázis van-e a készülékbe bekötve.

A cikkszámok jelentése:

elektromos autó gyorstöltő használati útmutató

1.  PLU = ePLUG csatlakozós kivitelű töltő, túláram- és áram-védőkapcsolót nem tartalmaz

2.  16 = Maximális töltőáram 16 A. 
      32 = Maximális töltőáram 32 A.

3.  1 = 1 fázis (230 VAC)
     3 = 3 fázis (3 x 230 VAC)

4.  Nem kötelező jelölés, több betűből is állhat, ami a készülék opcionális kiegészítőire utal.

2.2. Teljesítmény változatok

Az, hogy az autóhoz milyen teljesítményű töltőt lehet használni két fontos tényezőtől függ:

2.2.1. Az autó milyen maximális teljesítménnyel (maximális töltőárammal) tölthető

Az elektromos autó gyorstöltő használati útmutató fontosnak tartja kiemelni, hogy az elektromos járművek töltésének folyamata során a töltőpont és a járműbe épített fedélzeti töltő között adatcsere folyik, kommunikálnak egymással. Ez az adatcsere többek között kitér arra, hogy a töltőpont milyen maximális töltőáram leadására képes, illetve az autó fedélzeti töltője milyen áramot képes fogadni és kezelni.

Ezért nem lehet például egy olyan autót 11 kW-tal tölteni, amelynek fedélzeti töltője csak max. 6 kW töltési teljesítményt tud kezelni. Egyes járműveket lehet tölteni három fázisú töltővel, másokat csak egy fázisú árammal.

Ha a külső töltőpont teljesítménye eltér az autó fedélzeti töltőjének teljesítményétől, az nem baj, de a töltés mindig csak a kettő közül a kisebb teljesítménnyel fog történni. Tehát a maximális töltőáram (maximális teljesítmény) csak azt jelöli, hogy a töltőkészülék milyen maximális teljesítmény leadására képes.

Azonban az, hogy ezt a maximális töltési teljesítményt teljesen ki tudja-e használni, az a jármű fedélzeti töltőberendezésétől függ.

2.2.2. A készülék telepítésének helyén az elektromos hálózat milyen maximális árammal terhelhető

Az elektromos autó gyorstöltő használati útmutató szerint is ugyanígy fontos figyelembe venni, hogy egy ingatlan elektromos hálózata összetett rendszer. A vezetékek, az elektromos közmű-bekötés a háztartás általános igényeire méretezettek és nem biztos, hogy van a rendszerben elegendő tartalék ahhoz, hogy egy olyan nagy teljesítményű fogyasztót, mint a töltőkészülék, bővítés nélkül be lehet a hálózatba kötni.

Előfordulhat, hogy töltés közben nem lehet használni egyes elektromos fogyasztókat, mert túlterhelés léphet fel a hálózatban. A rosszul méretezett vezetékek melegedhetnek, extrém esetben ki is gyulladhatnak súlyos anyagi kárt és életveszélyt okozva. Ezért a töltő felszerelése előtt feltétlenül nézesse át szakemberrel az ingatlan elektromos rendszerét.

Az is előfordulhat, hogy az áramszolgáltatónál kérni kell az ingatlan elektromos teljesítményének bővítését. (Az ePLUG készülékek használatához az ingatlan elektromos hálózatában – típustól függően – 3,7 kW (1 x 16 A), 7,4 kW (1 x 32 A), 11 kW (3 x 16 A), vagy 22 kW (3 x 32 A) szabad elektromos teljesítménynek kell rendelkezésre állnia.)

2.3. Műszaki adatok

Névleges feszültség:  230 V AC (1 fázis), vagy 400 V AC (3 fázis).

Maximális töltőáram: 16 A vagy 32 A*.

Töltő teljesítmény: 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW, 22 kW *.

Túláram- és áramütés elleni védelem: Nincs beépítve, a telepítés helyén kell kialakítani.

Csatlakozó: Type2 (female) aljzat.

Kijelző: 3 színű LED.

Készülékház: Láng- és ütésálló, üvegszál-erősítésű, préselt poliészter, festett.

IP védettség: IP 54.

Működési hőmérséklet: – 20 … + 50 ºC.

Befoglaló méretek:  kb. 160 x 260 x 120 mm.

Tömeg: kb. 5 kg.                           ( * Típustól függően).

A KÉSZÜLÉKET KIZÁRÓLAG VILLANYSZERELŐ SZERELHETI ÉS TELEPÍTHETI!

A telepítés során a villanyszerelő által a töltőkészülék áramkörébe beépítendő elektromos védelmi eszközök nem tartozékai a töltőberendezésnek, azokat külön kell megvásárolni.

A töltőkészülék forgalmazója kínál opcionálisan megvásárolható, a vonatkozó szabvány előírásainak megfelelő installációs készleteket, amelyek megrendelhetők a forgalmazónál, a www.viatorpower.com webáruházban, illetve a +36 30-394-5456 telefonszámon.

3. Az elektromos autó töltő használata

3.1. A készülék bemutatása

elektromos autó gyorstöltő használati
Type 2 (female) csatlakozó aljzat
elektromos autó gyorstöltő használati
Háromszínű LED kijelző
elektromos autó gyorstöltő használati
Kulcsos kapcsoló (opcionális)

3.2. A LED indikátor jelzései

A LED indikátor mindig mutatja a készülék és a töltési folyamat állapotát. A LED nem az előlapon, hanem a készülék belsejében van elhelyezve, annak fénye egy, az előlapra szerelt kis ablakon távolról is jól látható.

Amikor a készüléket feszültség alá helyezi, akkor a vezérlő elektronika egy inicializálási és önellenőrző programot futtat le. Ez kb. 10 másodpercig tart és ez alatt a LED különböző színekkel villog. Ezután a készülék készenléti állapotba kerül és várja, hogy járművet csatlakoztassanak hozzá.

A LED indikátor a következő állapotokat jelzi:

LED indikátor jelzése / Jelentése – oka

elektromos autó gyorstöltő használati

Nem világít: Üzemen kívül. A töltőberendezés nem kap tápfeszültséget.

Kék fénnyel villog: (kb. 1 másodpercenként): A töltő készenléti állapotban van, jármű csatlakoztatható hozzá.

Folyamatosan világít kék fénnyel: A töltőhöz jármű van csatlakoztatva, a jármű és a töltő közötti adatcsere folyamatban.

Folyamatosan világít zöld fénnyel: A jármű töltése folyamatban.

Folyamatosan világít piros fénnyel: Olyan járművet csatlakoztatott a töltőhöz, amelynek töltése közben veszélyes gázok szabadulhatnak fel (régebbi, ólom-akkumulátoros elektromos jármű) és szellőző ventilátor vezérlése szükséges. Ezzel a töltőkészülékkel az ilyen járművek nem tölthetők!

Piros fénnyel villog: (kb. 1 másodpercenként): Hibajelzés !

3.3. Az elektromos jármű csatlakoztatása és a jármű töltése

Elektromos járművét a töltőhöz szabványos töltőkábellel tudja csatlakoztatni (nem része a készletnek).

A töltőkábel egyik végén (ami a töltőhöz csatlakozik) mindig Type2 (male) csatlakozó-dugó, míg a másik végén – autója típusától függően – Type1, vagy Type2 (female) csatlakozó van.

Önnek az autójához megfelelő kábellel kell rendelkeznie.

elektromos autó töltés
Type2 – Type2 kábel
type2-type1 töltőkábel
Type2 – Type1 kábel

1. A LED kék fénnyel villog (kb. 1 másodpercenként)

2. Csatlakoztassa a töltőkábelt a töltőhöz. A csatlakozó aljzat fedelét felhajtva és a csatlakozó dugót a megfelelő pozícióba állítva tolja azt merőlegesen az aljzatba ütközésig.

Ne rángassa, ne erőltesse, a csatlakozónak könnyen és simán be kell csúsznia az aljzatba. Figyeljen arra, hogy a dugót ütközésig tolja be!

3. Csatlakoztassa a kábel másik végét a jármű töltő-csatlakozójába. Itt szintén figyeljen a stabil, helyes csatlakozásra.

Ügyeljen arra, hogy a kábelt lazán, a földön fektetve vezesse. Soha ne feszítse, rángassa, erőltesse a kábelt, inkább az autóval álljon közelebb a töltőhöz!

Ha a készüléken opcionális kulcsos kapcsoló is van, akkor a kulcsot fordítsa nyitott (zöld pont jelzi) állapotba. A töltő addig nem fog csatlakozni a járműhöz, amíg a kulcsos kapcsolót be nem kapcsolta.

4. Zárja le a járművet és / vagy a jármű használati útmutatója szerint engedélyezze a töltést, amennyiben ez szükséges. Ekkor a LED-nek folyamatos kék fénnyel kell világítania és a retesz-zár rögzíti a csatlakozót.

A csatlakozó aljzatba egy elektromos zár (retesz) van beépítve, amely a töltés során végig reteszeli a csatlakozót, hogy megakadályozza annak véletlenszerű kihúzását. Amíg a töltés folyamatban van ne próbálja kihúzni a csatlakozót, ne rángassa azt!

5. Amikor elindul a töltés folyamata, akkor a LED elkezd folyamatos zöld fénnyel világítani. A töltés mindaddig tart, amíg az autó akkumulátora teljesen fel nem töltődött, vagy le nem állítja a töltést.

6. Amikor az autó akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor a készülék „jármű csatlakoztatva” állapotba kapcsol (a LED kék fénnyel világít). A töltési folyamat befejeződött.

3.4. A töltés befejezése

Először mindig a járműből, majd a töltő csatlakozójából is húzza ki a kábelt.

(Egyes autókból csak akkor tudja kihúzni a kábelt, ha nyitja az ajtókat és / vagy leállítja a töltést a jármű használati útmutatója szerint.)

7. Ha a töltés folyamata még tart, de szeretné azt leállítani, akkor azt mindig a járműben tegye! Nyissa a jármű ajtóit és/vagy a jármű használati útmutatója szerint állítsa le a töltést.

Töltési folyamat közben tilos a töltőkábelt kihúzni, vagy rángatni! (A kábel kihúzását a zárt reteszegyébként sem teszi lehetővé.)

A töltés befejeztével húzza ki a kábelt a töltőből! A kábelt tartsa védőtokban / táskában, vagy lazán akassza kábeltartóra úgy, hogy a csatlakozók ne érjék el a padlót. A csatlakozókat és a kábelt óvni kell a mechanikai sérülésektől, szennyeződésektől.

Az autóval soha ne álljon rá a töltőkábelre, mert annak belső vezetékei sérülhetnek!

Ha a készüléket ezzel az opcióval rendelte, akkor az előlapon egy kulcsos kapcsoló található.

zöld pont (töltés engedélyezve)

piros pont (töltés letiltva)

A kulcsos kapcsoló nem áramtalanítja és nem kapcsolja ki a töltőkészüléket!

A kapcsoló a töltő vezérlésében egy olyan elektronikát aktivál, amely megakadályozza, hogy a töltő csatlakozzon (adatcserét folytasson) a járművel.

Így illetéktelen személy hiába csatlakoztatja a töltőkábellel járművét a töltőhöz, a LED kék fénnyel fog villogni, és nem fogja a járművet tölteni mindaddig, amíg a kulcsos kapcsolóval ezt nem engedélyezik.

Ha a kulcsos kapcsolót a folyamatban lévő töltés közben kapcsolja ki (fordítja a töltés letiltása helyzetbe), akkor a töltő kb. 5 másodperc alatt a töltőáramot folyamatosan lecsökkenti 6 A-ig, majd teljesen lekapcsolja a töltőáramot a kimenetről.

Ekkor a töltőkábel kihúzható a jármű aljzatából) és a töltő készenléti állapotba kapcsol, a LED kék fénnyel kezd villogni.

A kulcsot a kapcsolóból mindkét (zárt és nyitott) állapotban ki lehet venni.

3.6. A készülék áramtalanítása

Ha ez bármilyen okból szükséges, akkor a készüléket és az abba bevezető kábelt csak az elektromos elosztószekrényben a telepítést végző villanyszerelő által beszerelt kismegszakítóval és / vagy áram-védőkapcsolóval tudja áramtalanítani. Az áramtalanításra szolgáló kapcsolót feliratozza!

3.7. A maximális töltőáram korlátozása

Előfordulhat, hogy az Ön otthoni hálózatát az autó töltése a töltőkészülék maximális töltőáramával túlterheli. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha egyszerre, egyidőben több nagy teljesítményű fogyasztó is működik a lakásban (pl. egyszerre működik a villanybojler, a villanysütő, a légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, és az autó töltése, stb.)

Ekkor működésbe lép az ingatlan elektromos túláram-védelme és az elektromos elosztószekrényben egy, vagy több biztosíték (kismegszakító) lekapcsol. Ha ez csak ritkán, alkalmanként fordul elő, akkor valamelyik fogyasztót kapcsolja ki és kapcsolja vissza a biztosítékot.

Törekedjen arra, hogy a nagyteljesítményű fogyasztókat a jármű töltésének idején ne használja egyszerre háztartásában.

Ha azonban az autó töltése idején rendszeresen túlterhelés lép fel, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésére:

• Kérje áramszolgáltatójától az ingatlan elektromos teljesítményének növelését (ez fizetős szolgáltatás lehet)

• Korlátozni kell a töltő maximális töltőáramát. Ez azt jelenti, hogy a töltő kisebb teljesítménnyel (és természetesen lassabban) fogja tölteni a járművet.

A készülék maximális töltőárama egy amperes lépésekben csökkenthető egészen 6 A-ig.

Ennek elvégzéséhez a készülék burkolatának eltávolítása szükséges, ezért kizárólag szakképzett villanyszerelő végezheti!

A töltőáram- korlátozás beállításának módja a készülékhez mellékelt telepítési segédletben van leírva.

3.8. Hibajelenségek és a hibák elhárítása

Hibajelenség / Hiba oka, elhárítás módja

A LED indikátor nem világít: A készülék nem kap tápfeszültséget.

• Ellenőrizze a szolgáltatónál, hogy nincs-e áramkimaradás,

• Ellenőrizze, hogy az elektromos elosztószekrényben a túláram- és/vagy áram-védőkapcsoló nem kapcsolt-e le – kapcsolja vissza!

A LED kék fénnyel villog, de a töltő nem csatlakozik a járművel: Nem megfelelően csatlakoztatta a töltőkábelt.

• Ellenőrizze, hogy megfelelően (ütközésig) csatlakoztatta a töltőkábelt a töltőbe és a járműhöz;

A kulcsos kapcsoló ki van kapcsolva
• Engedélyezze a töltést a kulcsos kapcsolóval.

A LED folyamatos kék fénnyel világít, de nem indul el a töltés:

Nem hiba. A jármű akkumulátora teljesen fel van töltve, további töltésre nincs szükség

A jármű csatlakoztatása után a LED piros fénnyel világít:

Olyan (régi, ólom-akkumulátoros) elektromos járművet akar tölteni, amelynek akkumulátorai töltés közben veszélyes gázokat szabadíthatnak fel, ezért szellőző ventilátor vezérlése szükséges.

• A töltőkészülék nem használható ilyen járművek töltésére.

A LED piros fénnyel villog: Egyéb hiba

• Ez a hibajelenség általában az elektromos jármű és / vagy a töltőkábel meghibásodására, és a nem megfelelő védőföldelésre utal.

A töltőkábelt nem lehet a csatlakozóból kihúzni, a LED folyamatos kék fénnyel, vagy folyamatos zöld fénnyel világít:

Nem hiba – a töltési folyamat alatt az autó töltő-bemenete reteszeli a csatlakozót, hogy megakadályozza a töltőkábel véletlenszerű kihúzását.

• Várja meg a töltési folyamat végét, vagy állítsa le a töltést és ekkor húzza ki a töltőkábelt.

Töltéskor az elektromos elosztószekrényben rendszeresen egy, vagy több biztosíték is kikapcsol:

Az ingatlan hálózata túlterhelt.

• A töltőkészülék maximális töltőáramát korlátozni kell.

Ha a töltőkészülék, a töltő csatlakozó, a töltőkábel, vagy a töltés elektromos rendszere bármely elemének rendellenes melegedését észleli, vagy füstöt, égett szagot tapasztal, akkor azonnal állítsa le a töltést, áramtalanítsa a készüléket és ne használja addig, amíg azt szakemberrel nem ellenőriztette!

4. Javítás és karbantartás

4.1. Javítások

A készüléken a felhasználó nem végezhet javításokat. A készülék burkolatának a felhasználó által történő felnyitása, eltávolítása életveszélyes és tilos! 

Az elektromos autó töltő használati útmutató a legfontosabbak között hangsúlyozza, hogy a készüléket kizárólag szakképzett villanyszerelő telepítheti és javíthatja. Javítások kizárólag a meghibásodott alkatrész cseréjével végezhetők.

A jótállási idő alatt a készülék javítását csak a gyártó által erre felhatalmazott személy végezheti. A készüléknek a jótállási idő alatt történt meghibásodásáról értesítse a gyártót!

A készülék bármilyen módon történő átalakítása tilos!

FIGYELMEZTETÉS! A KÉSZÜLÉK BURKOLATÁNAK A FELHASZNÁLÓ ÁLTAL TÖRTÉNŐ FELNYITÁSA, ELTÁVOLÍTÁSA, ILLETVE A KÉSZÜLÉK BÁRMILYEN ÁTALAKÍTÁSA ESETÉN A GYÁRTÓ ÉS FORGALMAZÓ MINDENNEMŰ FELELŐSSÉGE ÉS KÖTELEZETTSÉGE MEGSZŰNIK.

4.2. Karbantartás

A készülék az áramütés elleni védelmet biztosító áram-védőkapcsoló rendszeres tesztelésén kívül karbantartást nem igényel.

4.3. Tisztítás

Az elektromos autó töltő használati útmutató szerint, a készülék külső házát száraz ronggyal szabad csak portalanítani. Más jellegű tisztítást a készülék nem igényel.

A készülék bármilyen nedves, vagy oldószeres tisztítása tilos!