Barion Pixel

Gyakran ismételt kérdések:

Köszöntjük Önt az elektromos autók töltésével kapcsolatos (gyakran ismételt kérdések) információs oldalainkon. Az elektromos és plug-in-hybrid járművek töltése megfelelő körülmények között és megfelelő töltőkkel egyszerű és nagyon biztonságos dolog.

Bízunk benne, hogy az alábbi pontokban összeállított kérdésekben és válaszokban sikerül több lényeges információt közérthetően elmondanunk, amit e járművek töltéséről, töltőiről tudni kell.

Töltőpontokra az elektromos autók töltéséhez van szükség. melyek egyre népszerűbbek, mert nincs semmilyen káros anyag kibocsájtásuk, különleges vezetési élményt nyújtanak és üzemeltetésük rendkívül gazdaságos. A tisztán elektromos járműveket kizárólag villanymotor hajtja, amelynek energiaellátását az autó akkumulátora biztosítja. Hatótávolságukat az határozza meg, hogy meddig tudja energiával ellátni a motort. 

A plug-in-hybrid járműveket általában kisebb kapacitású akkumulátorteleppel vannak felszerelve, amely 20…50 km távolság megtételéhez elegendő elektromos energiát tud tárolni. Amíg ez az energia kitart, addig a jármű ugyanúgy működik, mint egy tisztán elektromos autó. Ha azonban az akkumulátor lemerült, akkor a hajtást átveszi a belsőégésű motor. Az elektromos autók akkumulátorát rendszeresen fel kell tölteni az elektromos hálózatból. Erre szolgálnak a töltőpontok.

De igen, minden elektromos autóban van beépített töltő. Sőt, egy nagyon gyakori, téves nézetet el kell oszlatni. Az elektromos járművek töltői ugyanis nem azok a töltőpontok, amelyeket a töltőkábellel csatlakoztatunk az autóhoz. Maga a töltőberendezés mindig az elektromos autóban van. Ezt hívják fedélzeti töltőnek, vagy töltésvezérlőnek. Erre azonban nem lehet a hálózati áramot közvetlenül rácsatlakoztatni, csak töltőpontokon keresztül.

A fedélzeti töltő egy meglehetősen bonyolult és drága elektronikus rendszer, amely fogadja és az akkumulátor töltéséhez megfelelően átalakítja azt az elektromos áramot, amit a töltőpontok biztosítanak. Az autó fedélzeti töltőjét általában nem lehet utólag nagyobb teljesítményűre cserélni. Ezért is fontos, hogy már a jármű megvásárlásakor tisztában legyünk azzal, hogy ez a szerkezet milyen nagymértékben befolyásolja a töltés gyorsaságát és ezáltal a jármű használati értékét.

A töltéshez használt töltőpontok tulajdonképpen egyfajta „intelligens kábel”-nek nevezhetők. Angol elnevezésük EVSE – Electric Vehicle Supply Equipment – azaz Elektromos Járműveket Kiszolgáló Berendezés. A töltőpontok elsődleges feladata, hogy garantálják a töltés biztonságát. Mivel töltéskor életveszélyesen nagy áramok folynak a hálózatból az autó akkumulátoraiba, ez a legfontosabb szempont.

A töltőpontok vezérlői (amelyek maguk is kis mikroszámítógépek) egy meghatározott protokoll szerint, egy külön vezetéken, az ú.n. „Control Pilot” jel segítségével kommunikálnak a jármű fedélzeti töltőjével. „Megbeszélik”, hogy mekkora energia fogadására képes az autó és az elektromos hálózat mekkora töltőáramot tud biztosítani a töltéshez.

Ellenőrzik, hogy a töltőkábel mekkora áramot tud biztonságosan vezetni, hogy a védőföldelés csatlakoztatva van-e a járműhöz és még több további, a biztonság szempontjából fontos paramétert. Csak akkor engedélyezik a töltést (és az autó töltője is csak akkor fogadja azt), ha mindent rendben találnak. A töltőkábel vezetékeire a töltőpont csak azután kapcsol áramot, ha az biztonságosan csatlakoztatva van mind a töltőponthoz, mind a járműhöz és az adatkommunikáció a készülék és a jármű között sikeres.

Az elektromos járművek töltésére vonatkozó szabvány az intelligens (a járművel adatkommunikációt folytató) töltőket három csoportba sorolja: ú.n. Mode 2, Mode 3 és Mode 4 töltőknek nevezi. (A Mode 1 töltők nem kommunikálnak a járművel, ezeket elektromos autóknál ma már gyakorlatilag nem használják.) A Mode 2 töltőpontok nincsenek fixen bekötve az elektromos hálózatba, hanem egy csatlakozón keresztül kapcsolják azokat a hálózathoz. Ennek legjobb példái az elektromos járművekhez gyári tartozékként adott töltőkészülékek.

Ezek egyik végén egy villásdugó van, amit a konnektorba kell dugni. A kábelre van építve egy kis doboz is, ami a vezérlő elektronikát rejti. Ezen LED-ek, vagy egy kis kijelző mutatja a töltési folyamat pillanatnyi állapotát. A kábel másik végén egy nagyméretű, speciális csatlakozó van, amivel a töltőt a jármű töltőbemenetére lehet kapcsolni. Az autók gyári tartozék töltője általában nem több, mint 10A töltőáramot biztosít a járműnek. Azaz a töltési teljesítmény max. 2,3kW. Egy ilyen töltő például egy 30kWh-ás akkumulátor teleppel szerelt autót csak nagyon lassan, legalább 14-15 óra alatt tölt föl.

Léteznek ugyan olyan megoldások, amelyek nagyáramú, ipari csatlakozókat (ú.n. CEE csatlakozót) használnak, ezek azonban csak nagyon kevés helyen állnak rendelkezésre, így a töltőt ezekkel korlátozottan lehet csak használni. A Mode 3 töltőpontok mindig fixen bekötve csatlakoznak az elektromos hálózathoz (ezért csak szakképzett villanyszerelő szerelheti fel őket). Tilos azokat – akár ipari – konnektorokon keresztül használni. A Mode 3 töltőket hívják a köznyelvben „fali” töltőknek, vagy „gyors” töltőknek is. A köztéri, nyilvános töltőállomások többsége is Mode 3 „gyorstöltő”. Ilyen fali gyorstöltőt bárki felszerelhet a garázsába, vagy elhelyezhető a munkahelyi parkolóban is. A ViatorPower töltőpontok is Mode 3 töltők.

A Mode 3 töltőpontok lehetnek fix kábeles (amikor a töltőkábel egyik vége nem oldható módon be van kötve a töltőpontba), vagy csatlakozós (a töltőkábel mind a töltőponthoz, mind a járműhöz egy csatlakozón keresztül kacsolódik) kivitelűek. A Mode 3 töltők képesek 3,7kW…22kW, de akár még ennél nagyobb teljesítménnyel is tölteni az elektromos járműveket. Lehetnek 1 fázisú (230V), vagy 3 fázisú (3x230V) berendezések. Egy ilyen töltő a fenti példában szereplő 30kWh-ás akkumulátorral rendelkező autót legfeljebb 9-10 óra alatt, de – megfelelően nagy teljesítmény esetén – akár 2-3 óra alatt is feltölti (lásd még: Milyen gyorsan lehet az elektromos autókat feltölteni?)

A Mode 4 töltőpontok az elektromos autók teljesen lemerült akkumulátorát 30…40 perc alatt akár 80%-ra is fel tudják tölteni. (Az akkumulátorok sajátosságai miatt a 100%-kos töltöttségi szint elérése közel ugyanennyi időt vesz igénybe.) Ezek a töltéshez nagyfeszültségű (450…1000V) egyenáramot használnak, akár 150…400 Amper áramerősséggel. Ez a töltés nem a jármű fedélzeti töltőjén keresztül történik, hanem egy attól funkcionálisan különböző töltésszabályozón keresztül.

Az egyenáramú töltők nagy beruházás-igényű, drága berendezések. Általában csak olyan helyeken telepítik, ahol valóban nagyon gyors töltésre van szükség (pl. autópályák mentén). Az egyenáramú DC töltéshez a járművek is külön csatlakozóval rendelkeznek, vagy olyan kombinált csatlakozóval, amelyekben az egyenáramú töltéshez külön nagyáramú érintkezők vannak kialakítva.

Az elektromos járművek töltésekor az energiát az elektromos hálózatból a töltőkábelen keresztül kell a nagy tárolókapacitású akkumulátorokba vezetni. Ez a folyamat időt vesz igénybe. Ez az idő pedig attól függ, hogy egységnyi idő alatt mennyi villamos energiát tudunk az akkumulátorba tölteni – mennyi áramot tud az elektromos hálózat biztosítani és mennyit képes a jármű elektromos rendszere fogadni. A folyamat hasonló ahhoz, ahogyan egy adott űrtartalmú üveget töltünk meg vízzel. A csapból csak csöpögő vízzel sokkal lassabban fog megtelni, mint ha egy nagy átmérőjű csővezetéken, nagy nyomással engedjük a vizet az üvegbe.

Az sem mindegy, hogy az üveg szája mekkora. Hiába lennénk képesek percenként 10 liter vizet beleönteni, ha az üvegen csak akkora a nyílás, hogy azon percenként 5 liter tud átfolyni. Ezért nagyon fontos adat, hogy az elektromos autók fedélzeti töltője maximum mekkora töltőáram használatát teszi lehetővé. Hiába van ugyanis olyan nagyteljesítményű töltőnk, ami akár 22kW töltési energia leadására képes, ha az autó saját töltője csak pl. 6kW teljesítményű.

Az optimális megoldás, ha az autónak a hálózati energiát biztosító töltőpont és a jármű saját fedélzeti töltője hasonló teljesítményűek. A töltés ideje is több tényezőtől függ. Mindenek előtt nem mindegy, hogy mennyi energia tárolására képes az autó akkumulátor telepe – ezt kWh-ban (kilowattórában) adják meg. Minél nagyobb, annál több energiát képes tárolni, tehát a töltés annál több időt igényel. (A fenti példa szerint ez jelenti, hogy mekkora az üveg űrtartalma.)

Ez autónként különböző és alapvetően ez határozza meg a jármű hatótávolságát, azaz, hogy egy töltéssel mekkora távolság megtételére képes. Ezért célszerűbb azt megnézni, hogy pl. 100km távolság megtételéhez szükséges energiát mennyi idő alatt tudunk az akkumulátorba tölteni.

Ez pedig elsősorban a következőktől függ:

1. Az ingatlan elektromos rendszerében mennyi energia használható töltésre – ezt kW-ban (kilowattban), vagy a töltőáram nagyságában adják meg. Pl. 1x16A (1 fázis, 16A megfelel 3,7kW-nak), vagy 3x32A (3 fázis, 32A, megfelel 22kW-nak). Példánkban ez jelenti az üveg töltésére használható vízhozamot.

2. Mekkora teljesítményű töltőpontot használunk a töltéshez. Célszerű az elektromos hálózatban rendelkezésre álló teljesítményű töltőpontot használni. A fenti példa szerint ez megfelel a víz nyomásának.

3. Milyen teljesítményű – hány kilowattos – a jármű fedélzeti töltője. Azaz mekkora elektromos energiát képes a fedélzeti töltő kezelni. Minél nagyobbat, annál gyorsabban tölthetjük. Példánk szerint ez felel meg az üvegen lévő betöltő nyílás méretének.

A töltés akkor lesz optimális – akkor tudjuk az egységnyi hatótávolság (pl. 100 km) megtételéhez szükséges energiát a leggyorsabban az akkumulátorba tölteni – ha az ingatlanban a töltésre használható energia, a töltőpont és a jármű fedélzeti töltőjének teljesítménye (közel) azonos.

Nem kell. Az autó gyári töltője is feltölti autóját. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt? Az autók gyári tartozék töltője általában nem több, mint 10A töltőáramot biztosít a járműnek. (A gyártók általában biztonsági okokból limitálják 10 Amperben a töltőáramot.) Azaz a töltési teljesítmény max. 2,3kW (a gyakorlatban ennél kevesebb, mert bizonyos veszteségekkel is számolni kell).

Egy ilyen töltő például egy 30kWh-ás akkumulátor teleppel szerelt autót legalább 14-15 óra alatt tölt csak föl. Pedig lehet, hogy az autó fedélzeti töltője jóval több – pl. 3kW, vagy akár 6kW – töltési energiát is képes lenne kezelni. Így, ha például ezt az autót egy 16A-es (3,7kW) töltővel töltenénk, akkor akár 9-10 óra alatt teljesen fel tudnánk tölteni. Ez 38%-kal kevesebb idő és tényleg egy éjszaka alatt – amíg alszunk – teljesen feltöltődhet a kocsi. Ha kihasználjuk a 6kW-os fedélzeti töltő lehetőségét, akkor pedig akár 5-6 óra alatt is elvégezhető a töltés.

Ehhez viszont olyan töltőpontra is szükség van, ami képes ilyen teljesítménnyel tölteni az autót. Ha Ön elégedett azzal, hogy a gyári töltő lassabban tölti fel járművét, akkor ne vegyen nagyobb teljesítményű töltőpontot. A gyorsabb töltés lehetősége azonban jelentősen megnövelheti az elektromos autó használati értékét.Ha az autó gyári töltőjét használja, akkor is fordítson figyelmet a biztonságra! A gyári töltőt elvileg bármilyen 230V-os háztartási konnektorról használhatja. Elvileg. A gyakorlatban ki nem látott még elszenesedett konnektort és összeolvadt vezetékeket?

A háztartási konnektorokat ugyanis nem olyan folyamatos, nagy terhelésre tervezték, amit egy autó Mode 2 töltője jelent. Ezért ezekhez a töltőkhöz is célszerű kiépíteni olyan, érintésvédelmi kapcsolóval (FI relé) ellátott, tartós, ipari kivitelű konnektort a garázsban, amely elviseli a folyamatos, nagyteljesítményű igénybevételt. Ilyen például a ViatorPower eSTART töltőpont, amit ráadásul később bármikor átalakíthat nagyteljesítményű Mode 3 fali töltővé az általunk kínált upgrade csomaggal.

A ViatorPower töltőpontok négyféle maximális teljesítménnyel rendelhetők. Ezek a következők:

3,7kW (230V, 1 fázis, 16A)
7,4kW (230V, 1 fázis, 32A)
11kW (3x230V, 3 fázis, 3x16A)
22kW (3x230V, 3 fázis, 3x32A)

Töltőpontjaink teljesítményét a helyszíni adottságoknak megfelelően – egy amperes lépésekben – lehet korlátozni is. A ViatorPower töltőpontok lehetnek fix, beépített kábeles, vagy csatlakozós kivitelűek. Ezen kívül nagyon sok opcionális lehetőség áll rendelkezésre – egyedi szín, beépített érintésvédelmi kapcsoló, kulcsos kapcsoló, fogyasztásmérő, tartóoszlop, stb.

Igen, de ez nagyon elenyésző fogyasztás – legfeljebb néhány tized watt, amit a LED kijelző fogyaszt. A töltőpontokat nem kell áramtalanítani, nyugodtan hagyhatja azokat készenléti állapotban – ennek költsége havonta legfeljebb néhány forint.

A fix kábeles töltőpontokba a töltőkábel egyik vége fixen be van kötve. A kábel másik végre pedig az autójának megfelelő típusú csatlakozó van szerelve. A töltőkábelek speciális csatlakozókkal kapcsolódnak a járművek töltőbemeneteire. Az elektromos autókba jelenleg kétféle csatlakozót építenek be, az ú.n. Type 1, vagy Type 2 csatlakozót. Mindig az elektromos jármű gyártójának döntése, hogy melyik szabvány szerinti AC töltőcsatlakozót használja.

A fix kábeles készülék nagy előnye, hogy gyorsan, kényelmesen lehet az autóhoz csatlakozni, nem kell a töltőt, a kábelt kivenni/elpakolni (öltönyben és kosztümben nem igazán kellemes foglalatosság). Ha otthonában szerel fel töltőpontot, akkor mindenképpen ezt a megoldást ajánljuk. Ha a töltőkészüléken csatlakozó aljzat van, akkor ahhoz olyan kábelt kell használni, amelynek mindkét végén van csatlakozó. Az európai töltőpontokba azonban mindig szabványos Type 2 csatlakozó aljzatot építenek.

Így – függetlenül attól, hogy a jármű felöli oldalon Type 1, vagy Type 2 csatlakozó van-e, a töltő felöli oldalon mindig csak Type 2 csatlakozó lehet. Ennek megfelelően kétféle töltőkábel létezik: az ú.n. Type2-Type1, vagy a Type2-Type2 típusú kábel. A töltő- és jármű felőli oldalt még a Type2- Type2 típusú kábelek esetében sem lehet felcserélni. A töltőpont felőli oldalon ugyanis mindig „apa”, a jármű felőli oldalon pedig „anya” típusú csatlakozó van.

Az ilyen töltőpontok nagy előnye, hogy bármilyen járműhöz használhatók, csak a megfelelő töltőkábelt kell használni. Kiváló megoldás például minden olyan helyen, ahol a töltőt többen használják más-más típusú autókhoz (pl. munkahelyi parkolókba). A töltőkábellel pedig bárhol lehet a kocsit tölteni, mivel a töltőpont felőli csatlakozás egész Európában szabványos, minden nyilvános töltőponthoz használható. (Az egyenáramú „villám” töltéshez a járművekbe speciális csatlakozókat építenek be a gyártók. Ez lehet egy külön, ú.n. CHAdeMO csatlakozó aljzat az autóban, vagy kombinált, úgy nevezett CCS csatlakozó.)

Igen. A ViatorPower töltőpontok tervezésénél és gyártásánál a legfontosabb szempont a biztonság. Töltőink megfelelnek minden, az elektromos járművek töltésére és az érintésvédelemre vonatkozó európai és hazai szabványnak és előírásnak. CE jelzéssel kerülnek forgalomba, azaz európai megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

A gyártás során minden készüléket egyedileg tesztelünk, azok minden fontos paraméterét ellenőrizzük, hogy az Ön és járműve biztonságát garantáljuk. A ViatorPower töltőkbe kizárólag a szigorú minőségi elvárásokat teljesítő, megbízható forrásokból származó alkatrészek kerülnek. Készülékeinket – az Ön biztonsága érdekében – csak szakképzett villanyszerelő telepítheti.

Hisszük, hogy a ViatorPower töltőpontok az egyik legjobb ár/érték aránnyal rendelkező ilyen készülékek a piacon. Magyarországon készülnek, magas arányban tartalmaznak hazai gyártóktól és beszállítóktól beszerzett alkatrészeket. Minden készülékre 2 év jótállást biztosítunk.

Igen, lehet elektromos autót tölteni. A ViatorPower töltőpontok IP54 védettségűek, így elhelyezhetők kültéren is. Az autót tölteni esőben, hóban is lehet, de ügyeljen arra, hogy a töltőkábel csatlakozója vízbe, sárba ne kerüljön, a csatlakozót minden szennyeződéstől óvni kell.

Nem. Egy ingatlan elektromos hálózata összetett rendszer. A vezetékek, az elektromos közmű-bekötés a háztartás általános igényeire méretezettek és nem biztos, hogy van a rendszerben elegendő tartalék ahhoz, hogy egy olyan nagy teljesítményű fogyasztót, mint a töltőkészülék, bővítés nélkül be lehet a hálózatba kötni. Előfordulhat, hogy amikor tölti autóját, akkor nem tudja használni a villanybojlert, az elektromos sütőt, a mosógépet, mert olyan túlterhelés léphet fel a hálózatban, amit az már nem bír el és – szó szerint – kiveri a biztosítékot.

A rosszul méretezett vezetékek melegedhetnek, extrém esetben ki is gyulladhatnak súlyos anyagi kárt és életveszélyt okozva. Ezért nagyon javasoljuk, hogy fali töltő felszerelése előtt feltétlenül nézesse át szakemberrel az ingatlan elektromos rendszerét! Az is előfordulhat, hogy az áramszolgáltatónál kérni kell az ingatlan elektromos teljesítményének bővítését (ezért egy bizonyos teljesítmény fölött fizetni kell).

Nem! Ne is próbálkozzon vele! A ViatorPower töltőket az Ön biztonsága érdekében csak szakképzett villanyszerelő helyezheti üzembe. Bár ez némi költséget jelent, de arra gondoljon, hogy a szakszerűtlen kivitelezés életveszélyes lehet és a sokmilliós járművében is károkat okozhat.

A villanyszerelő az elektromos elosztószekrényből a töltőponthoz külön áramkört épít ki. Ez mindenképpen a töltőhöz dedikált külön áramkör kell, hogy legyen, amihez más fogyasztó nem csatlakozik. Ha ezt a meglévő hálózat átstrukturálásával nem lehet megoldani, akkor külön vezetékezést/kábelezést kell a töltőhöz kiépíteni. Nagyon fontos, hogy a vezetékek keresztmetszete a töltő áramerősségének megfelelő legyen. Ha a kábelt földben kell vezetni, akkor csak szabványos földkábelt szabad használni.

Az elektromos autók töltői csak olyan elektromos hálózatba köthetők, amelyek szabványosan kialakított védőföldeléssel rendelkeznek. Ezért a villanyszerelőnek ellenőriznie kell a földelést is. A töltő áramkörébe az elektromos elosztószekrényben egy külön kismegszakítót – és ha ez a helyi hálózatba, vagy a töltőkészülékbe nincs beépítve akkor FI relét is – be kell kötni.

A ViatorPower töltőpontokhoz tartóoszlopot is rendelhet. Ezen elhelyezve bárhol felállíthatja azt, kül- és beltéren egyaránt – akár egy kerti autó-beállóban, akár egy teremgarázsban is.

Igen. A ViatorPower töltőpontokhoz opcióként fogyasztásmérőt is kérhet. Egyfázisú és háromfázisú töltőkhöz is lehet fogyasztásmérőt felszerelni az elektromos elosztószekrénybe. A fogyasztásmérővel nem csak nyomon követheti a jármű fogyasztását, de segítséget nyújt abban is, hogy cégénél, vagy vállalkozásában az üzemanyag költséget pontosan el tudja számolni.

Szereltessen fogyasztásmérőt a töltőpontba és kössön szerződést a társasházzal, hogy annak alapján megtéríti a jármű töltésére használt elektromos energia költségét.

A köznyelvben “éjszakai” áramként ismert B tarifájú árammal nem. Lehet viszont a vezérelt A2 tarifájú elektromos energiával. A normál háztartási villamosenergia tarifa az ú.n. A1. Ennek törvényben rögzített ára nem változik a napszak függvényében. Viszont bárki kérhet A2 tarifájú mérőt (is) az ingatlanjába. Az A2 tarifa csúcsidőben valamivel drágább, mint az A1, kedvezményes időszakban (pl. éjszaka) azonban néhány forinttal olcsóbb. Ha tudja ütemezni a töltés időpontját úgy, hogy az lehetőleg kedvezményes időszakokra essen, akkor érdemes lehet ennek megfelelően szerződést kötni az elektromos szolgáltatóval.

Ezt a 76/2015. (XII. 29.) NFM rendelet (egyes energetikai tárgyú miniszteri rendeletek módosítása) teszi lehetővé. Az alaprendelet szerint az A1 árszabás jelenti a normál tarifát, ezt automatikusan használhatják töltésre az elektromos autók üzembentartói, illetve tulajdonosai.

Az A2 jelű tarifa az elektromos kocsik töltésére – fenti rendelet-módosítás szerint – szintén választható az A1 tarifa mellé. A tulajdonosnak, illetve üzembentartónak évente kell igazolnia az áramszolgáltatónál azt, hogy elektromos járművet használ. Az A2 tarifa használatára külön szerződést kell kötni, amelyben szerepelnek ezen igazolás részletei is. További részletekért lépjen kapcsolatba energiaszolgáltatójával.

Gyakran ismételt kérdések > Mindenekelőtt a töltőpont műszaki paramétereit kell meghatározni. Ezek közül a legfontosabb a töltő teljesítménye (ezt célszerű a jármű fedélzeti töltőjéhez és az ingatlanban töltésre rendelkezésre álló elektromos teljesítményhez igazítani) és a csatlakozás típusa (csatlakozós, vagy fix kábeles – Type1, vagy Type2 csatlakozóval). Fontos azt is eldönteni, hogy szükség van-e beépített érintésvédelmi kapcsolóra, vagy ez a hálózatban már ki van építve. (Ha bizonytalan, akkor inkább kérje a plusz védelmet, abból baj nem lehet.)

Ha kültéren kell a töltőpontot elhelyezni, akkor ellenőrizni kell, hogy az erre alkalmas-e. Ezt az ú.n. IP védettség mutatja. Kültéri elhelyezéshez az eszköznek javasolt legalább IP54 védettségűnek lennie. Azaz por behatolása ellen legalább korlátozottan és bármely irányból fröcskölő víz ellen védett legyen a készülék. Az IP védettséget az elektromos készülékeken fel kell tüntetni. (A ViatorPower töltőpontok mindegyike IP54 védettségű.)

Ha töltőt vásárol, akkor feltétlenül győződjön meg arról is, hogy azon fel van-e tüntetve az ú.n. CE jelzés. Ez jelzi a gyártó felelősségvállalását arra vonatkozóan, hogy a készülék mindenben megfelel az elektromos autók töltésére és az érintésvédelemre vonatkozó szabványoknak. CE jelzés nélkül a készülék nem hozható kereskedelmi forgalomba. Kérésre a gyártó az írásos, ú.n. „Megfelelőségi nyilatkozat”-ot is köteles a vásárlónak megküldeni. (A ViatorPower töltőpontok mindegyike rendelkezik CE megfelelőségi nyilatkozattal.)

Dönteni kell a szükséges opcionális kiegészítőkről is – például a kulcsos kapcsolóval megelőzhető, hogy illetéktelenek használják a töltőnket, a fogyasztásmérő pedig hasznos információkat adhat. De az is lehet, hogy tartóoszlopra is szükség van, vagy – főleg kültéren – védőtetőre, ami a készüléket a madárürüléktől, portól, hótól, erős napsütéstől védi. A ViatorPower készülékeket még egyedi színben is megrendelheti, de akár saját nevét, vagy rendszámát is el tudjuk helyezni az előlapon.

Gyakran ismételt kérdések > Ha olyan töltőponthoz akar csatlakozni, amelyben nincs fixen beépített kábel, csak egy csatlakozó aljzat, akkor egy külön töltőkábelt kell használnia. Annak, aki elektromos autóval rendelkezik mindenképpen érdemes egy ilyen töltőkábelt beszereznie, mert a nyilvános töltőpontok többségéhez csak ezzel tudja autóját hozzákapcsolni.

A töltőpontok csatlakozója egész Európában szabványos, így ugyanazzal a kábellel bármely töltőponthoz kapcsolódhat belföldön és külföldön egyaránt. Így – függetlenül attól, hogy a jármű felöli oldalon Type 1, vagy Type 2 csatlakozó van-e, a töltő felöli oldalon mindig csak Type 2 csatlakozó lehet. Ennek megfelelően kétféle töltőkábel létezik: az ú.n. Type2-Type1, vagy a Type2-Type2 típusú kábel. Töltőkábel vásárlása előtt mindig ellenőrizni kell, hogy az adott autó-típushoz milyen csatlakozóval szerelt kábelt kell használni. Soha ne használjon semmilyen átalakítót, toldót, hosszabbítót a töltőkábelhez! Ezt a vonatkozó szabvány is kifejezetten tiltja, mert életveszélyes lehet!

A töltőkábelen nagy áramerősség folyik át, amikor tölti a járművet. Ezért a kábelek fontos paramétere, hogy mekkora maximális töltőáramra vannak méretezve. Ha a vezeték keresztmetszete nem elegendően nagy a töltőáramhoz, akkor a kábel melegedni fog, extrém esetben elolvadhat és kigyulladhat. Ezért nagyon fontos, hogy csak minőségi, megbízható forrásból származó töltőkábelt használjon. A házilag barkácsolt töltőkábelek nagyon veszélyesek! (A ViatorPower töltőpontokhoz webáruházunkban az egyik legnagyobb nemzetközi gyártó, töltőkábeleit ajánljuk.) A töltőkábelek csatlakozóiba egy ellenállás van beépítve, aminek értéke alapján a töltőkészülék és az autó azonosítani tudja, hogy milyen maximális töltőárammal terhelhető a kábel.

A készülék mindig csak akkora töltőáramot engedélyez, amire a töltőkábel méretezve van. Ezért a töltőkábel is befolyásolhatja, hogy milyen teljesítménnyel – és így milyen gyorsan – tudja feltölteni autóját. Ezért célszerű nagyobb kapacitású (pl. 32 amperes) töltőkábelt vásárolni. Ezek a kisebb (16 amperes) kapacitású töltőkábeleknél valamivel ugyan többe kerülnek, de már rövidtávon is megtérül ez a minimális többlet befektetés a gyorsabb töltés lehetőségében és a nagyobb biztonságban. A töltés befejeztével a töltőkábeleket a töltőaljzatból mindig ki kell húzni! A töltőkábelt esőben, hóban is használhatja, de ügyeljen arra, hogy a csatlakozó vízbe, sárba ne kerüljön, a csatlakozót nedvesen soha ne tisztítsa!

Fontos! A töltőkábelek és csatlakozók karbantartás nem igényelnek. Arra azonban figyelni kell, hogy a csatlakozót minden szennyeződéstől óvni kell. Ha a kábel szigetelése megsérül, vagy a csatlakozó műanyag háza megreped, eltörik, akkor semmilyen körülmények között ne használja! A sérült kábelt és/vagy csatlakozót ki kell cserélni – tilos azt ragasztgatni, toldozgatni, mert ez életveszélyes lehet!

Gyakran ismételt kérdések > Az áram-védőkapcsolók működését javasoljuk havonta egyszer ellenőrizni a rajtuk lévő teszt gomb megnyomásával. Ezen kívül a ViatorPower töltőpontok nem igényelnek semmilyen karbantartást.

Amennyiben a fenti témakörök és az általuk érintett válaszok nem tudták megadni Önnek a kellő információkat az elektromos autók gyorstöltésével kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba és mi a lehető legrövidebb időn belül válaszolunk kérdéseire.