Gyakran ismételt kérdések

5. Milyen gyorsan lehet az elektromos autókat feltölteni?

Milyen gyorsan lehet az elektromos autókat feltölteni?

 

Az elektromos járművek töltésekor az energiát az elektromos hálózatból a töltőkábelen keresztül kell a nagy tárolókapacitású akkumulátorokba vezetni. Ez a folyamat időt vesz igénybe.

Ez az idő pedig attól függ, hogy egységnyi idő alatt mennyi villamos energiát tudunk az akkumulátorba tölteni – mennyi áramot tud az elektromos hálózat biztosítani és mennyit képes a jármű elektromos rendszere fogadni.

A folyamat hasonló ahhoz, ahogyan egy adott űrtartalmú üveget töltünk meg vízzel. A csapból csak csöpögő vízzel sokkal lassabban fog megtelni, mint ha egy nagy átmérőjű csővezetéken, nagy nyomással engedjük a vizet az üvegbe.

Az sem mindegy, hogy az üveg szája mekkora. Hiába lennénk képesek percenként 10 liter vizet beleönteni, ha az üvegen csak akkora a nyílás, hogy azon percenként 5 liter tud átfolyni.

Ezért nagyon fontos adat, hogy az elektromos autók fedélzeti töltője maximum mekkora töltőáram használatát teszi lehetővé.

Hiába van ugyanis olyan nagyteljesítményű töltőnk, ami akár 22kW töltési energia leadására képes, ha az autó saját töltője csak pl. 6kW teljesítményű.

Az optimális megoldás, ha az autónak a hálózati energiát biztosító töltőpont és a jármű saját fedélzeti töltője hasonló teljesítményűek.

A töltés ideje is több tényezőtől függ. Mindenek előtt nem mindegy, hogy mennyi energia tárolására képes az autó akkumulátor telepe – ezt kWh-ban (kilowattórában) adják meg.

Minél nagyobb, annál több energiát képes tárolni, tehát a töltés annál több időt igényel. (A fenti példa szerint ez jelenti, hogy mekkora az üveg űrtartalma.)

Ez autónként különböző és alapvetően ez határozza meg a jármű hatótávolságát, azaz, hogy egy töltéssel mekkora távolság megtételére képes.

Ezért célszerűbb azt megnézni, hogy pl. 100km távolság megtételéhez szükséges energiát mennyi idő alatt tudunk az akkumulátorba tölteni.

Ez pedig elsősorban a következőktől függ:

 1. Az ingatlan elektromos rendszerében mennyi energia használható töltésre – ezt kW-ban (kilowattban), vagy a töltőáram nagyságában adják meg. Pl. 1x16A (1 fázis, 16A megfelel 3,7kW-nak), vagy 3x32A (3 fázis, 32A, megfelel 22kW-nak). Példánkban ez jelenti az üveg töltésére használható vízhozamot.

 2. Mekkora teljesítményű töltőpontot használunk a töltéshez. Célszerű az elektromos hálózatban rendelkezésre álló teljesítményű töltőpontot használni. A fenti példa szerint ez megfelel a víz nyomásának.

 3. Milyen teljesítményű – hány kilowattos – a jármű fedélzeti töltője. Azaz mekkora elektromos energiát képes a fedélzeti töltő kezelni. Minél nagyobbat, annál gyorsabban tölthetjük. Példánk szerint ez felel meg az üvegen lévő betöltő nyílás méretének.

A töltés akkor lesz optimális – akkor tudjuk az egységnyi hatótávolság (pl. 100 km) megtételéhez szükséges energiát a leggyorsabban az akkumulátorba tölteni – ha az ingatlanban a töltésre használható energia, a töltőpont és a jármű fedélzeti töltőjének teljesítménye (közel) azonos.

<<  Vissza a kérdésekhez!